Όσοι έχουν εξοχικά, δεύτερες κατοικίες και καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο είναι οι μεγάλοι χαμένοι των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως προκύπτει από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμοκαταλόγων που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ. Οι κατηγορίες αυτές θα επιβαρυνθούν με αύξηση στους λογαριασμούς τους της τάξης του 23%. Διψήφιες επιβαρύνσεις επιφυλάσσονται και για χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο κατανάλωσης.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης την Κυριακή έκαναν λόγο για μέση αύξηση 8% (ρεύμα +ρύποι) στους λογαριασμού της ΔΕΗ. Δημοσιεύτηκαν μάλιστα παραδείγματα με αυξήσεις από 9% ως και 13%. Στην πραγματικότητα όμως οι αριθμοί είναι διαφορετικοί.
Σημαντικό μέρος των αυξήσεων προκύπτει τόσο από τις διψήφιες επιβαρύνσεις στις τιμές της κιλοβατώρας για το σύνολο των κατηγοριών που φτάνουν έως και το 38%, όσο και από τη «συγχώνευση» των κλιμακίων κατανάλωσης από τα τέσσερα που ίσχυαν πέρυσι σε τρία.
Η ΔΕΗ ενοποίησε τις κλίμακες 801-1.000 KWh και 1001-2000 KWh, την 801-2.000 KWh με ενιαία χρέωση (0,09460 ευρώ) διατηρώντας παράλληλα τις κατηγορίες 0-800 και 2001 KWh και πάνω.
Σύμφωνα με τη νέα δομή των τιμολογίων, στην κλίμακα 0-800 κιλοβατώρες η ενέργεια εκτοξεύεται κατά 38,5% υψηλότερα και τιμολογείται πλέον προς 0,0793 ευρώ/kWh έναντι 0,05626 ευρώ/kWh πέρυσι. Ωστόσο όταν συνυπολογίζονται οι χρεώσεις δικτύων, οι οποίες μειώθηκαν, η επιβάρυνση μετριάζεται στο 23% ή στα 18,67 ευρώ, καθώς από τα 81,442 ευρώ που πλήρωνε ένα νοικοκυριό, τώρα θα πληρώνει 100,12 ευρώ.
Στη μεσαία κλίμακα 801-2000 kWh η τιμή της ενέργειας αυξάνεται περίπου 17% (0,09460 ευρώ), ενώ η τιμή της κιλοβατώρας στην τελευταία κλίμακα για καταναλώσεις πάνω από 2000 kWh αυξάνεται κατά 12%.
Αντιδράσεις
«Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των ανερμάτιστων πολιτικών και αποφάσεων που εξασφαλίζουν τις επενδύσεις των ιδιωτών και την ίδια στιγμή στραγγαλίζουν τη ΔΕΗ», σχολίασε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
«Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει αναδειχθεί σε φόβο και τρόμο των επιχειρήσεων. Η αύξηση είναι τουλάχιστον προκλητική και προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες των συναδέλφων μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.
Για τις επιπτώσεις που θα φέρουν στις τιμές των προϊόντων κάνοντάς τα παράλληλα λιγότερο ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού, μιλούν βιομήχανοι και βιοτέχνες. «Κατά περίπου 35% έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων της βιομηχανίας στην Ελλάδα καθιστώντας τες λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
«Κάθε αύξηση στο ρεύμα μετακυλίεται στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει αγρότης που να πληρώνει λιγότερα από 2.000 – 3.000 ευρώ για ρεύμα την περίοδο του ποτίσματος (Μάιος – Οκτώβριος). Επιπλέον από τον Αύγουστο και ύστερα, μπήκε και στα αγροτικά τιμολόγια η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που δεν υπήρχε πιο πριν», τόνισε ο Λεωνίδας Πολυμενάκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.