Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πού ψηφίζω; Η 28η Φλεβάρη τελευταία προθεσμία εγγραφής ετεροδημοτών

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου 2019) και ενδεχομένως τις βουλευτικές, λήγει αύριο 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την εγγραφή των ετεροδημοτών, εφόσον επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιβεβαιώσει πού είναι εγγεγραμμένος να ψηφίζει – βάσει δημοτολογίου ή βάσει πρότερης ένταξης σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους – σε σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ.

Οι ετεροδημότες, δηλαδή όσοι διαμένουν εκτός του τόπου στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και επιθυμούν να ψηφίσουν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας όπου ανήκουν (πχ ένας δημότης του Δήμου Ιωαννιτών, που διαμένει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και επιθυμεί να ψηφίσει, σε ειδικά εκλογικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη, τους υποψηφίους και τους του εκλογικούς συνδυασμούς του Δήμου Ιωαννιτών) οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι αύριο, 28 Φεβρουαρίου 2019, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σημειωτέον, ότι ο θεσμός του ετεροδημότη ισχύει μόνο για τις Ευρωεκλογές και τις Βουλευτικές εκλογές ή τις μικτές (ευρωεκλογές, βουλευτικές).

Οι αιτήσεις ετεροδημοτών υποβάλλονται, αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στον Δήμο διαμονής με προσκόμιση μόνο της Αστυνομικής Ταυτότητας.

Εναλλακτικά, μπορούν οι αιτούντες να συμπληρώσουν διαδικτυακά τη σχετική αίτηση εδώ, αλλά είναι και πάλι αναγκαίο να εκτυπώσουν δύο αντίτυπα και να υποβάλλουν το ένα εκτυπωμένο έντυπο σε ΚΕΠ ή στον Δήμο (οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης βρίσκονται εδώ.)

Οι νέοι ψηφοφόροι/εκλογείς εντάσσονται αυτεπάγγελτα με ευθύνη των Δήμων στους εκλογικούς καταλόγους, σε περίπτωση όμως διαμονής εκτός του τόπου εγγραφής, ασκείται η ίδια διαδικασία, όπως παραπάνω.