Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Πώς καταβάλοντας 1,8 εκατ. ευρώ γλυτώνεις πάνω από 5 δις ευρώ;

Αν είσαι Μπόμπολας, δηλαδή ο γνωστός “εθνικός εργολάβος”, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Κ. Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός και του δώσει το 95% των έργων, μπορείς άνετα να συλλαμβάνεσαι για χρέη προς την εφορία και ταυτόχρονα να υπογράφεις σύμβαση με το δημόσιο. Πώς γίνεται αυτό; Α, πολύ απλά. Τα συμφωνείς με την κυβέρνηση στο παρασκήνιο κι έτσι όλα γίνονται πολύ εύκολα.

Προσέξτε σκηνοθεσία. Συνελήφθη (22/04/2015) ο γνωστός επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές ο κ. Μπόμπολας συνελήφθη καθώς προέκυψε φοροδιαφυγή ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία από τις καταθέσεις στην HSBC και τη διασταύρωση των στοιχείων που ακολούθησε από τις αρμόδιες αρχές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο κ. Μπόμπολας κλήθηκε να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη, κάτι που δεν έκανε.

Φυσικά ο κ. Μπόμπολας πλήρωσε το πρόστιμο των 1,8 εκατ. ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος. Την ίδια ώρα τα παπαγαλάκια οργίαζαν. Ο πρωθυπουργός κάνει πράξη τη δέσμευσή του προς τον ελληνικό λαό ότι θα πληρώσουν όλοι αυτοί που επί χρόνια απολάμβαναν την ασυλία του πολιτικού συστήματος. Ωραίο το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο, όπως θα έλεγε κι ο κ. Τσίπρας.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα έχει άνοιγμα υποχρεώσεων πάνω από 3 δις ευρώ με ίδια κεφάλαια γύρω στο 1 δις ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κοινώς θαλασσοδάνεια), αλλά και χρέη προς το δημόσιο. Ταυτόχρονα οι εταιρείες του ομίλου και ειδικότερα η ΑΚΤΩΡ δεν ικανοποιεί εδώ και χρόνια τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς το δημόσιο αποδίδοντας ως όφειλε το μέρισμα από τα διόδια που εισπράτει. Το συνολικό χρέος εκτιμάται ότι έχει υπερβεί πια τα 2 δις ευρώ.

Χώρια τα χρέη των υπόλοιπων εταιρειών συμφερόντων Μπόμπολα, όπως π.χ. ο όμιλος Πήγασος, του οποίου οι υποχρεώσεις είναι σχεδόν 200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 145 εκατ. ευρώ είναι βραχυχρόνια δάνεια. Δάνεια δηλαδή που ανακυκλώνονται διαρκώς με νέα δανεικά κεφάλαια κίνησης για μια εταιρεία που διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια και που καμιά σοβαρή τράπεζα δεν θα δάνειζε. Εκτός κι αν έχει στο τσεπάκι της την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα λοιπόν έκλεισε μια συμφωνία με το Μπομπολαίικο. Μας δίνεις 1,8 εκατ. και ξεχνάμε τα πάνω από 5 δις ευρώ υποχρεώσεις προς τράπεζες και δημόσιο. Απόδειξη της ομερτά είναι το γεγονός ότι την ίδια ημέρα που συλλαμβάνεται ο Δ. Μπόμπολας για χρέη προς την εφορία, υπογράφεται η σύμβαση της ΑΚΤΩΡ ΑΕ με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για περίπου 60 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου. Η σύμβαση είχε κατοχυρωθεί στην εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα ήδη από τις 12/12/2014 με σκανδαλώδη τρόπο.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, θα πρέπει να πούμε ότι αν θελήσει μια εταιρεία να εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποιο έργο δημόσιου συμφέροντος, ακόμη και για μελέτη, θα πρέπει να είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά ο κάθε μέτοχός της, να μη χρωστά η εταιρεία στο κράτος, αλλά και η οικονομική της θέση θα πρέπει να υποδηλώνει ευρωστία. Αν κάτι απ’ όλα αυτά δεν ισχύει, τότε δεν την αποδέχονται καν στο διαγωνισμό.

Εκτός βέβαια κι αν είσαι εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα. Τότε μπορείς να πάρεις έργα έχοντας τον βασικό σου μέτοχο να έχει όχι μόνο χρέη προς το δημόσιο, αλλά και ποινικές εκκρεμότητες με την εφορία. Μπορείς να πάρεις έργα ακόμη κι αν δεν έχεις τηρήσει ουσιαστικές συμβατικές σου υποχρεώσεις από παλιότερα έργα που έχεις αναλάβει. Μπορείς να πάρεις έργα ακόμη κι αν οι εταιρείες σου παρουσιάζουν τρομακτικά ανοίγματα στις τράπεζες και άθλια λογιστική εικόνα.

Κι έτσι από τη μια η κυβέρνηση έκανε το κομμάτι της για το φιλοθεάμων κοινό, κι από την άλλη ο “εθνικός εργολάβος” μπορεί να συνεχίσει ακάθεκτος το θεάρεστο έργο του με δαπάνη των φορολογουμένων. Δεν έχει να ανησυχεί για εισαγγελείς και εκκαθαριστές του δημοσίου, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί στις εταιρείες του για να τις κάνουν φύλλο φτερό. Ο νόμος δεν είναι για ολιγάρχες σαν κι αυτόν.

Άλλωστε η κυβέρνηση Τσίπρα από πολύ νωρίς ξεκαθάρισε με την κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. 28388 “Διατιθέμενες Πιστώσεις Συνεχιζόμενων Έργων Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2015” (ΦΕΚ, Β΄ 518/3-4-2015), ότι τα έργα και η χρηματοδότησή τους θα συνεχιστεί όπως ακριβώς είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου. Ούτε αναθεώρηση συμβάσεων και χρηματοδοτήσεων για να απαλλαγεί το δημόσιο συμφέρον από τυχόν καταχρηστικούς όρους, ούτε τίποτε. Απ’ αυτά οι εταιρείες συμφερόντων Μπόμπολα έχουν να λαμβάνουν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ μέσα στο 2015.

Εκεί που είχαν συμφωνηθεί, εκεί θα πάνε οι Πιστώσεις Συνεχιζόμενων Έργων Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2015. Στους ίδιους, με πρώτο τον Μπόμπολα, που λυμαίνονται αδίστακτα τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων για δεκαετίες. Κανένας μιζαδώρος πολιτικός, ή αξιωματούχος της διοίκησης, κανένας διαπλεκόμενος εργολάβος δεν έχει να ανησυχεί για κάτι. Η νέα κυβέρνηση είναι στο ίδιο κόλπο. Άντε το πολύ-πολύ να δοθεί καμιά παράσταση τύπου “σύλληψη Μπόμπολα” και να αλλάξουν κάπως οι όροι της μίζας για να επωφεληθούν οι νέοι κυβερνήτες. Όπως άλλωστε συνηθίζεται όταν σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τόπο αλλάζει η κομματική σύνθεση μιας κυβέρνησης.

Κατά τ’ άλλα τα ίδια και χειρότερα. Την ίδια ώρα που χαρίζονται δις ευρώ στους εθνικούς εργολάβους δημοσίων έργων και ενημέρωσης, ληστεύονται με πρωτοφανή τρόπο τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών φορέων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ΟΤΑ, κοκ. Για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, όπως προφασίζονται οι λωποδύτες της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ: Πώς καταβάλοντας 1,8 εκατ. ευρώ γλυτώνεις πάνω από 5 δις ευρώ;