Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αφρική

Mustafa Abdul Jalil - Hamad bin Ali Al-Attiyah - Doha, August 29, 2011

Το Κατάρ παραδέχθηκε τη συμμετοχή στρατευμάτων του στον πόλεμο της Λιβύης

Mustafa Abdul Jalil - Hamad bin Ali Al-Attiyah - Doha, August 29, 2011 Το Κατάρ για πρώτη φορά παραδέχθηκε επίσημα πως συμμετείχε με στρατιωτικό προσωπικό στο πλάϊ των αντικαθεστωτικών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στον πόλεμο της Λιβύης.

Η παραδοχή αφενός επιικυρώνει επίσημα την άριστη συνεργασία ΕΜΣ και Κατάρ, αφετέρου εντάσσεται στην ίδια εκστρατεία εορτασμού της “επόμενης μέρας” για τη Λιβύη, την οποία σηματοδότησε η εκτέλεση του Μουάμαρ Καντάφι (Muammar Qadhafi) κατά τους δυτικούς ηγέτες.

Τα ίδια τα σχόλια των αρχιτεκτόνων της επέμβασης στη Λιβύη για το θάνατο του Λίβου ηγέτη καταδεικνύουν μια προσπάθεια στροφής της προσοχής στο αποτέλεσμα της εκστρατείας και τις μελλοντικές προοπτικές της, παρακάμπτοντας καίρια ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα των μέσων και των στόχων της επιχείρησης. Η “απελευθέρωση από τον τύραννο” είναι το αντιστάθμισμα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Περισσότερα »Το Κατάρ παραδέχθηκε τη συμμετοχή στρατευμάτων του στον πόλεμο της Λιβύης

Συγκρότημα Bab al-Aziziya στη Τρίπολη

Στη δημοσιότητα βγαίνουν οικογενειακές φωτογραφίες του Qadhafi

Συγκρότημα Bab al-Aziziya στη ΤρίποληΣτη δημοσιότητα βγαίνουν σταδιακά, μετά την επιδρομή στο συγκρότημα Bab al-Aziziya στη Τρίπολη, προσωπικές φωτογραφίες της οικογένειας Qadhafi.

Το συγκρότημα έχει γίνει πλέον αντικείμενο λεηλασίας, αλλά όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος του CNN στο παρακάτω βίντεο, οι Λίβυοι δεν δείχνουν την ίδια στάση έναντι των φωτογραφιών και εικόνων του Qadhafi με εκείνη που παρατηρήθηκε στο Ιράκ απέναντι στις εικόνες του Σαντάμ Χουσσεΐν.

Αντίθετα, οι περισσότεροι δείχνουν ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες των προσωπικών στιγμών της οικογένειας, που εν γένει είχε κρατηθεί μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Περισσότερα »Στη δημοσιότητα βγαίνουν οικογενειακές φωτογραφίες του Qadhafi

Δυτική διπλωματία και οι διαφαινόμενοι στόχοι της στη διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη

Καθώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο, οι δυτικές δυνάμεις της συμμαχίας και το λιβυκό καθεστώς επιδίδονται σε διπλωματικό, πολιτικό, επικοινωνιακό πόλεμο νεύρων, σε ψυχολογικό πόλεμο.

Προξενεί παρόλαυτά προβληματισμό η απόλυτα αρνητική στάση που δείχνουν να υιοθετούν σταδιακά όλοι οι κύριοι πυλώνες της συμμαχικής επέμβασης στη Λιβύη όσον αφορά την αδιαπραγμάτευτη αποχώρηση από τη χώρα του Καντάφι αλλά και των γιών του, όλης της οικογένειάς του, από τη Λιβύη και την κάθετη απόρριψη οποιασδήποτε διπλωματικής προσέγγισης που θα αναγνώριζε κάποια διαπραγματευτική ισχύ-νομιμότητα στο λιβυκό καθεστώς.

Προξενεί προβληματισμό, εννοείται, μόνο αν κάποιος πιστέψει τις πρότερες εξαγγελίες της “συμμαχίας” ως προς τον στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης, τη προστασία των αμάχων και τη παύση των πολεμικών συγκρούσεων, που όσο περνούν οι μέρες μετασχηματίζεται σε αφορμή και μέσο για έναν απώτερο σκοπό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την ανυποχώρητη αυτή στάση.

Περισσότερα »Δυτική διπλωματία και οι διαφαινόμενοι στόχοι της στη διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη