Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οικονομία

UN Office of the High Commissioner for Human Rights

ΟΗΕ: Τα μέτρα λιτότητας μπορεί να παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα

UN Office of the High Commissioner for Human Rights“Έχει περάσει μισή δεκαετία από τότε που η κρίση στην αγορά υποθηκών ακινήτων στις ΗΠΑ εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σε απάντηση, πολλές χώρες ανέλαβαν μεγάλης κλίμακας διασώσεις πρακτικά χρεοκοπημένων τραπεζών. Λόγω αυτών των διασώσεων και άλλων ακόλουθων συνεπειών της οικονομικής κρίσης, τα δημόσια ελλείμματα έχουν σημειώσει οξεία αύξηση σε πολλές χώρες.

Κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, απάντησαν στα αυξανόμενα ελλείμματα με μέτρα “λιτότητας” – επιβάλλοντας δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Η λιτότητα έχει επιφέρει ταχεία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, καθώς έγιναν περικοπές στις δημόσεις υπηρεσίες και τη κοινωνική πρόνοια, ενώ τα επίπεδα ανεργίας αυξήθηκαν δραματικά.

Περισσότερα »ΟΗΕ: Τα μέτρα λιτότητας μπορεί να παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα

Τεράστιο το κέρδος της ΕΚΤ και των χωρών της Ευρωζώνης από τον δανεισμό της Ελλάδας

Αναδημοσίευση: Η κρίση ξεκίνησε με τη διάσωση της Γερμανίας από το Νότο

euroΣτις αρχές της δεκαετίας του ’00 η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με το σπάσιμο της φούσκας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στην παρ’ ολίγο κατάρρευση εταιριών κολοσσών των δύο αυτών κλάδων, προκαλώντας ένα γενικότερο χρηματοοικονομικό πανικό που αντέστρεψε τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων και έσπρωξε τη χώρα στην ύφεση. Αντί τα κεφάλαια να βρίσκουν το δρόμο τους προς τις γερμανικές τράπεζες και τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία, αποδημούσαν, με τους επενδυτές να πουλούν οτιδήποτε γερμανικό και μεταξύ άλλων και τα γερμανικά τραπεζικά και κρατικά ομόλογα. Η ρευστότητα άρχισε να εξαντλείται και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων πήραν την ανιούσα κάνοντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε μία περίοδο που το κόστος από την απορρόφηση της ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούσε να δημιουργεί πολύ αυξημένες ανάγκες.

Περισσότερα »Αναδημοσίευση: Η κρίση ξεκίνησε με τη διάσωση της Γερμανίας από το Νότο

Ένταλμα σύλλησης εξέδωσε η Ελβετία σε βάρος Γερμανών εφοριακών που προμηθεύτηκαν παράνομα στοιχεία λογαριασμών Γερμανών καταθετών στην Credit Suisse

Σε διαμάχη βρίσκονται Γερμανία και Ελβετία για τη φορολόγηση των γερμανικών λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες

Ένταλμα σύλλησης εξέδωσε η Ελβετία σε βάρος Γερμανών εφοριακών που προμηθεύτηκαν παράνομα στοιχεία λογαριασμών Γερμανών καταθετών στην Credit SuisseΗ πίεση των γερμανικών αρχών στις ελβετικές τραπεζικές επιχειρήσεις για άνοιγμα των λογαριασμών πλούσιων Γερμανών πελατών, που φοροδιαφεύγουν καταθέτοντας σ’ αυτές δισεκατομμύρια αδήλωτων κερδών, και η άσκηση δίωξης εκ μέρους των Ελβετικών αρχών σε βάρος Γερμανών εφοριακών για βιομηχανική κατασκοπεία έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις και θέτει εν αμφιβόλω την επικύρωση από τα κοινοβούλια των δύο χωρών της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί για τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Περισσότερα »Σε διαμάχη βρίσκονται Γερμανία και Ελβετία για τη φορολόγηση των γερμανικών λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες

Νέος ενεργειακός πόλος και ενεργειακή διαδρομή δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ μαίνεται ο πόλεμος για τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων

Αναδημοσίευση: Το Ρωσικό φλερτ έκανε την Κύπρο να ξανασκεφθεί τη συμφωνία

Νέος ενεργειακός πόλος και ενεργειακή διαδρομή δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ μαίνεται ο πόλεμος για τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτωνΗ πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτό το «παιχνίδι» της συμμετοχής ενδιαφερόμενων κρατών και εταιρειών στις μελλοντικές παραχωρήσεις οικοπέδων προς έρευνα υδρογονανθράκων, αλλά και στη διαχείριση και μεταφορά τους, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν υπογράφηκε χθες η τριμερής ενεργειακή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, όπως είχε προαναγγελθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις τρείς χώρες είχε προαναγγείλει προ μηνός ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά. Η τωρινή διστακτικότητα της Κύπρου (την οποία γνώριζε η Αθήνα αλλά δεν την έκανε γνωστή παρά μόνον την Τρίτη το βράδυ) συνδυάζεται οπωσδήποτε με τη δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Κύπρο, αλλά και με την αλλαγή ηγεσίας στο αρμόδιο υπουργείο και την ανάληψή του από τον «σκληρό» ΑΚΕΛικό κ. Συλικιώτη.

Περισσότερα »Αναδημοσίευση: Το Ρωσικό φλερτ έκανε την Κύπρο να ξανασκεφθεί τη συμφωνία

Με την υπογραφή δευτερεύουσας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ έληξε το συνέδριο του Economist με αντικείμενο την ενεργειακές επενδύσεις κατά το οποίο αναμενόταν να υπογραφεί τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Αναδημοσίευση: Φαλήρισε η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Με την υπογραφή δευτερεύουσας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ έληξε το συνέδριο του Economist με αντικείμενο τις ενεργειακές επενδύσεις, κατά το οποίο αναμενόταν να υπογραφεί τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕυρώπηΤα σενάρια που αφορούν τη μεταφορά του φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ προς την Ευρώπη εξετάζονται. Τίποτε δεν αποκλείεται, ενώ η έναρξη ροής του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζεται σε 7-10 χρόνια από τη λήψη της επενδυτικής απόφασης. Τα παραπάνω προέκυψαν από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ στο συνέδριο του Economist, με θέμα επενδύσεις στην ενέργεια από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Περισσότερα »Αναδημοσίευση: Φαλήρισε η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Νέο ενεργειακό και γεωπολιτικό πόλο επιχειρούν να συγκροτήσουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, εκμεταλλευόμενες τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης

Αναδημοσίευση: Υδρογονάνθρακες – Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ χαράσσουν νέο ενεργειακό χάρτη

Νέο ενεργειακό και γεωπολιτικό πόλο επιχειρούν να συγκροτήσουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, εκμεταλλευόμενες τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕυρώπηςΑλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Μεσογείου, καθώς τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα γεωτρήσεων σε Ισραήλ και Kύπρο επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις για συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 35 δισ. κ. μ. στην λεκάνη της Λεβαντίνης που επεκτείνεται μέχρι την Kρήτη.

Μάλιστα Ισραήλ και Kύπρος συζητούν ήδη σχέδια εξαγωγής του αερίου στην αγορά της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νέο γεωπολιτικό πόλο, που θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα.

Περισσότερα »Αναδημοσίευση: Υδρογονάνθρακες – Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ χαράσσουν νέο ενεργειακό χάρτη

Επενδύσεις στον τομέα των μεταλλευμάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τίθονται στη διαδικασία 'fast-track' από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων

Αναδημοσίευση: Στο ‘Fast Track’ έξι επενδύσεις συνολικού ύψους 5.6 δισ ευρώ

Επενδύσεις στον τομέα των μεταλλευμάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τίθονται στη διαδικασία 'fast-track' από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων Την υπαγωγή στο νόμο για το «Fast Track» έξι επενδύσεων συνολικού ύψους 5.6 δισ. ευρώ αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η οποία συνεδρίασε την Τρίτη το πρώι υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλου, και τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών κ. Μ. Βορίδη, και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη.

Οι επενδυτικοί φάκελοι, μετά τη συμπλήρωση όλων των δικαιολογητικών τους από τους επενδυτές, θα διεκπεραιωθούν μέσα από τις ταχείς διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη μέριμνα της Invest in Greece.

Περισσότερα »Αναδημοσίευση: Στο ‘Fast Track’ έξι επενδύσεις συνολικού ύψους 5.6 δισ ευρώ

Ελληνική ΔΝΤοκρατία

Οι πολιτικοί όροι υλοποίησης της οικονομικής προσαρμογής

Ελληνική ΔΝΤοκρατίαΚυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες ένα κείμενο-μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ – OECD) δημοσιευμένο το 1996 και γραμμένο απο τον Christian Morrisson, υπό τον τίτλο “Οι πολιτικοί όροι υλοποίησης της (οικονομικής) προσαρμογής“, που διερευνά και κάνει μια αποτίμηση των “καλών πρακτικών” στη διαχείριση της πολιτικής κρίσης που προκύπτει όταν εφαρμόζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τον πληθυσμό, αναδεικνύοντας την αποδοτική διαχείριση των πολιτικών συνεπειών των εφαρμοζόμενων μέτρων ως όρο επιτυχούς υλοποίησης της επιδιωκόμενης οικονομικής προσαρμογής.

Τα πορίσματα και οι συμβουλές του συγγραφέα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Έλληνα αναγνώστη κι όχι μόνο, γιατί φαίνεται να πληροφορούν σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις, τις τακτικές και τα πολιτικά, μικρο-πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (και μετέπειτα της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου) στην αντιμεττώπιση των προκλήσεων των κοινωνικών αντιδράσεων: από το παιχνίδι της “ανακάλυψης” της μαύρης τρύπας στα οικονομικά, της τεχνητής διόγκωσής της – χωρίς την έγκαιρη ταυτόχρονη λήψη μέτρων – την τροφοδότηση των ανταγωνισμών μεταξύ κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, την πολιτική αξιοποίηση των ξένου παράγοντα, τον καταμερισμό ρόλων στο παιχνίδι “μαστίγιου και καρότου”, την αναγγελία δημοψηφίσματος, την βέλτιση κοινοβουλευτική σύνθεση της κυβέρνησης, την στάθμιση και διάκριση των κοινωνικών “εταίρων” της κυβέρνησης βάσει του πολιτικού τους βάρους για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων κ.α.

Οι τακτικές που προτείνει ο συγγραφέας ανταποκρίνονται σε τέτοιο βαθμό στο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ώστε θα μπορούσαν να αποτελούν και a posteriori απολογισμό εργασιών και πεπραγμένων.

Το κείμενο καταδεικνύει επίσης την ένδεια πολιτικής σκέψης, οράματος, φαντασίας και ειλικρίνειας που χαρακτηρίζει τους κυρίαρχους κομματισμούς σχηματισμούς, που έχουν εκπέσει σε διαχειριστικές αρμοδιότητες της πολιτικής, αποτέλεσμα και αυτό της αυξανόμενης και αυξανόμενα μονομερούς αλληλεξάρτησης αυτών των κομμάτων από τις κοινωνικές και οικονομικές ελίτ προς όφελος των οποίων νομοθετούν (με το αζημίωτο για τους ίδιους).

Παρατίθενται τα αποσπάσματα που είχαν επιλεγεί από τον αρχικό συντάκτη που (επαν)έφερε στο φως αυτή τη μελέτη.

Περισσότερα »Οι πολιτικοί όροι υλοποίησης της οικονομικής προσαρμογής