Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Περιβάλλον

Πώς να σωπάσω;

Μια συμπαραγωγή του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και της Τηλεόρασης από τους Πολίτες για το θέμα της επέλασης της «πράσινης» ενέργειας στην Κρήτη.… Περισσότερα »Πώς να σωπάσω;

Τα ηλεκτρονικά απορρίματα της Ευρώπης εξάγονται κατά κύριο λόγο στην Αφρική, αποφεύγοντας το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος διαχείρισής τους και κερδοσκοπώντας σε βάρος χωρών με ανύπαρκτους ή ανεπαρκείς θεσμούς προστασίας

Αναδημοσίευση: Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια της Ευρώπης καταστρέφουν την Αφρική

Τα ηλεκτρονικά απορρίματα της Ευρώπης εξάγονται κατά κύριο λόγο στην Αφρική, αποφεύγοντας το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος διαχείρισής τους και κερδοσκοπώντας σε βάρος χωρών με ανύπαρκτους ή ανεπαρκείς θεσμούς προστασίαςH Αφρική είναι πιο γνωστή ως η «χωματερή» για τα ηλεκτρονικά απορρίματα των ανεπτυγμένων χωρών. Πρόσφατη έρευνα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) το επιβεβαιώνει και τονίζει πως η «μαύρη ήπειρος» αναμένεται να ξεπεράσει την Ευρώπη στην ποσότητα ηλεκτρονικών σκουπιδιών που παράγονται σε διάστημα πέντε ετών.

Μόλις το ένα τρίτο των ειδών αυτών ανακυκλώνεται στη χώρα που χρησιμοποιείται, λένε οι ερευνητές. Το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Όμως, χιλιάδες είναι οι τόνοι των ηλεκτρονικών απορριμάτων που εξάγονται σε φτωχότερες χώρες της Αφρικής, όπου τα μεταχειρισμένα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα ανακυκλωμένα μέταλλα είναι προσοδοφόρα προϊόντα.

Περισσότερα »Αναδημοσίευση: Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια της Ευρώπης καταστρέφουν την Αφρική

Σχεδόν «νεκρά» τα νερά Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο

Αναδημοσίευση: Λιγοστεύουν τα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με διεθνή έρευνα

Σχεδόν «νεκρά» τα νερά Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ψαριών στη Μεσόγειο απαντώνται σε θαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ τα νερά της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι σχεδόν νεκρά, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα, σε μια μελέτη που έχει σημασία για τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων.

Οι ερευνητές πέρασαν τρία χρόνια πραγματοποιώντας καταδύσεις και δειγματοληψίες στα νερά του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στόχος τους ήταν να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που έχουν στα οικοσυστήματα οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, όπου αυτές υπάρχουν.

«Αυτά που βρήκαμε παρουσιάζουν τεράστιες αντιθέσεις. Οι υψηλότερες βιομάζες ιχθύων εντοπίστηκαν σε θαλάσσια καταφύγια έξω από την Ισπανία και την Ιταλία. Δυστυχώς, γύρω από την Ελλάδα και την Τουρκία τα νερά ήταν νεκρά» αναφέρει ο Ενρίκ Σαλά, ερευνητής του National Geographic και επικεφαλής της ομάδας.

Περισσότερα »Αναδημοσίευση: Λιγοστεύουν τα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με διεθνή έρευνα