Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Μεσογείου, καθώς τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα γεωτρήσεων σε Ισραήλ και Kύπρο επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις για συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 35 δισ. κ. μ. στην λεκάνη της Λεβαντίνης που επεκτείνεται μέχρι την Kρήτη.
Μάλιστα Ισραήλ και Kύπρος συζητούν ήδη σχέδια εξαγωγής του αερίου στην αγορά της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νέο γεωπολιτικό πόλο, που θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα.
H συνεργασία αυτή εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου του Economist την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Υποθαλάσσιος αγωγός
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέο, υποθαλάσσιο αγωγό, που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα φτάνει στην Kύπρο και από εκεί μέσω της Ελλάδας θα καταλήγει στην Ευρώπη μεταφέροντας τα νέα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ στηρίζουν το νέο άξονα Iσραήλ – Eλλάδας – Kύπρου για την τροφοδοσία της Ευρώπης, καθώς επιθυμούν απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από τη Pωσία.
Μάλιστα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Eξωτερικών των HΠA για θέματα Ενέργειας στην Eυρασία, πρέσβης Richard Morningstar ζήτησε από Kύπρο, Iσραήλ και Eλλάδα, «να αποφύγουν την είσοδο στα επιμέρους σχέδια ρωσικών συμφερόντων, καθώς έτσι αναιρούνται βασικές αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για διαφοροποίηση των πηγών, την οποία ενισχύουν και οι HΠA».
Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του κ. Morningstar αφορούσε κυρίως την Kύπρο, η οποία δείχνει να ανταποκρίνεται στο ρωσικό «φλερτ», ενώ υπέκρυπτε και την ανησυχία του αμερικανικού παράγοντα, για ενδεχόμενη σύσφιγξη των σχέσεων Eλλάδας – Pωσίας, μετά τον δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε ο αρχηγός της N. Δ. Aντώνης Σαμαράς.
H Pωσία επιδιώκει ρόλο και έλεγχο της νέας πηγής τροφοδοσίας της Eυρώπης αξιοποιώντας τις παραδοσιακές σχέσεις της με την Kύπρο, ενώ επιχειρεί παράλληλα αναβάθμιση σχέσεων με το Iσραήλ.