Τα σενάρια που αφορούν τη μεταφορά του φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ προς την Ευρώπη εξετάζονται. Τίποτε δεν αποκλείεται, ενώ η έναρξη ροής του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζεται σε 7-10 χρόνια από τη λήψη της επενδυτικής απόφασης. Τα παραπάνω προέκυψαν από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ στο συνέδριο του Economist, με θέμα επενδύσεις στην ενέργεια από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Delek επιβεβαίωσε την πρόθεση της εταιρείας του να συμμετάσχει σε γεωτρήσεις στην Ελλάδα, αν υπάρξει σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά.
Η ασαφής εικόνα αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ επιβεβαιώθηκε από την αδυναμία υπογραφής τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για την ενεργειακή συνεργασία, όπως είχε αναγγείλει προ μηνών ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Εν τέλει, και για να σωθούν τα προσχήματα, θα υπογραφεί μία δευτερεύουσας σημασίας συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Ειδικότερα, από τις τοποθετήσεις του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Ούζι Λαντάου, προέκυψε ότι η χώρα του έχει συστήσει ειδική επιτροπή υψηλού επιπέδου, η οποία εξετάζει εναλλακτικές προοπτικές για τη μεταφορά και αξιοποίηση του φυσικού αερίου της ισραηλινής ΑΟΖ. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Μεταφορά του φυσικού αερίου στο Ισραήλ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- Δημιουργία μονάδας ή μονάδων υγροποίησης σε Ισραήλ ή Κύπρο για τη μεταφορά και τη διοχέτευσή του στην αγορά με πλοία.
- Δημιουργία πλωτής μονάδας ή μονάδων υγροποίησης.
- Κατασκευή αγωγού για διοχέτευση του αερίου στην Κρήτη και στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά δίκτυα.
- Μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του αερίου σε ηλεκτρισμό και μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρικού σε Κύπρο, Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νεοκλής Σιλικιώτης (τοποθετήθηκε πρόσφατα στη θέση αυτή, μετά την παραίτηση της Πραξούλας Αντωνιάδου) τόνισε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο (hub). Ο Κύπριος υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι και η κυβέρνησή του εξετάζει εναλλακτικές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Ωστόσο, δείχνει να προκρίνει τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Επίσης, θετικά βλέπει η κυπριακή κυβέρνηση και τη μετατροπή του αερίου σε ηλεκτρισμό. Για τον λόγο αυτό, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν υπογράψει διμερή συμφωνία για την κατ’ αρχήν εξέταση της δυνατότητας πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου για τη σύνδεση των δικτύων των δύο χωρών.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις που περιέγραψε ο κ. Σιλικιώτης αναφορικά με τις συνεργασίες για την προώθηση των επενδύσεων. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση της χώρας του ευνοεί τη διαμόρφωση μικτών σχημάτων για την προώθηση των επενδύσεων. Σε αυτά το κυπριακό δημόσιο θα επιδιώξει να έχει αξιόλογη συμμετοχή. Επίσης, θα επιδιωχθεί, εκτός από ανεξάρτητες εταιρείες, να συμμετέχουν και άλλα κράτη. Σε ερωτήσεις που του έγιναν, ο Κύπριος υπουργός διέψευσε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για εκμετάλλευση του αερίου από την εταιρεία Noble που πραγματοποιεί τη γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Όπως είπε υπάρχουν απλώς σκέψεις. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς και κρατικές εταιρείες για συμμετοχή στα σχέδια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της περιοχής, ακόμη και από την Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Σιλικιώτης, η Κύπρος θα επιδιώξει την πολυμερή συνεργασία για την προώθηση των επενδυτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή κρατών και ανεξάρτητων εταιρειών. Ακόμη, αναφορικά με τον νέο γύρο παραχωρήσεων για τα άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καταληκτική ημερομηνία είναι η 11η Μαΐου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκφραστεί αρχικά από 78 εταιρείες.
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην προοπτική ένταξης και της Ελλάδας στα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι δε αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν στηθεί γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές που διατίθενται για έρευνα, δηλαδή στα Ιωάννινα, στον δυτικό Πατραϊκό και στο Κατάκολο.