Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τη λειτουργία συστήματος διαδικτυακής παρακολούθησης ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

facebook Ο Ισραηλινός Στρατός εγκαινίασε τη λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων για την “προστασία της ασφάλειας του κράτους”. Η ανακοίνωση έγινε στις 2 Μαΐου στα πλαίσια του συνεδρίου Digit 2012, στο Διεπιστημονικό Κέντρο της Herzliya.

Η συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού, Sima Vaknin-Gil, είπε σχετικά πως το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τόσο οπτικές όσο και λεκτικές πληροφορίες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter, σε ιστολόγια αλλά και σε κοινές ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας προκαθορισμένα κλειδιά για το φιλτράρισμα του περιεχομένου.

Σημείωσε πως η προσπάθεια ευρείας παρακολούθησης είναι αναποτελεσματική και αντιστρόφως ανάλογη της χρησιμότητας των ανακτημένων πληροφοριών και της ηθικότητας της πρακτικής, ωστόσο το σύστημα θα καταστήσει δυνατή τη πρόσβαση σε πληροφορίες που πριν ήταν εκτός εμβέλειας.

 Καθησυχαστικά πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να προσπελαστούν τα προσωπικά ημερολόγια των χρηστών και το σύστημα δεν θα “σταθμεύει” σε ιδιωτικούς λογαριασμούς Facebook. Η αντίληψη, είπε, πως διεξάγεται μια προσπάθεια να ελεγχθεί το διαδίκτυο είναι εσφαλμένη:

“Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε εντός του διαδικτύου μόνο με τους όρους των στοιχείων που μας αφορούν […] το σύστημα μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο σε δεδομένα που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν το κράτος κι αυτά τα περιστατικά είναι περιορισμένα”.

Πηγή: Haaretz