Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το Ισραηλινό Λόμπυ στις ΗΠΑ (VPRO)

Ο Barack Obama στο ετήσιο συνέδριο AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee) Για πολλά χρόνια η Αμερικανική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Για πόσο ακόμη, όμως, θα διατηρηθεί αυτή η προνομιακή σχέση;

Τον Μάρτιο του 2006 δύο Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες, ο John Mearsheimer (University of Chicago) και ο Steve Walt (Harvard) δημοσίευσαν ένα αμφιλεγόμενο άρθρο υπό τον τίτλο “Το Ισραηλινό Λόμπυ και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (The Israel Lobby and US foreign policy). Ισχυρίστηκαν πως το δεν είναι πλέον επωφελής για τις ΗΠΑ η υποστήριξη και η προστασία του σημερινού Ισραήλ.

Το ντοκυμαντέρ αυτό ρίχνει φως και στις πλευρές της διαμάχης: αυτούς που επιθυμούν να συνεχιστεί αυτός ο ισχυρός δεσμός μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ κι αυτούς που έχουν ασκήσει κριτική σ’ αυτή τη σχέση και συχνά υπήρξαν “θύματα” του Ισραηλινού λόμπυ. Εγείρεται το ερώτημα, στο ποιό βαθμό εν τέλει η φιλο-ισραηλινή ομάδα πίεσης καθορίζει την πολιτική και στρατιωτική σημασία του ίδιου του Ισραήλ.

Ο Στχης Lawrence Wilkerson (ο πρώην αρχηγός επιτελείου του Colin Powell) εξηγει πώς η επιρροή του λόμπου επηρεάζει τις δομές λήψης αποφάσεων στον Λευκό Οίκο. Σχολιάζουν ακόμη ο πολιτικός επιστήμονας John Mearsheimer, ο νεοσυντηρητικός Richard Perle, ο τηλε-ευαγγελιστής χριστιανός John Hagee, ο ιστορικός Tony Judt, ο διευθυντής της ΜΚΟ ‘Human Rights Watch’ Kenneth Roth, ο πολιτικός των Δημοκρατικών Earl Hilliard, ο διπραγματευτής για τους Ισραηλινούς Daniel Levy και ο ερευνητής-δημοσιογράφος Michael Massing.

Έρευνα: William de Bruijn

Διεύθυνση: Marije Meerman

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της VPRO.

 

Στο ακόλουθο ντοκυμαντέρ, συνέχεια του προηγούμενου, εξετάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και ο τρόπος που επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης εξετάζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα μπορούσε να αλλάξει προσανταλισμό και ποιές είναι οι επιλογές της σε σχέση με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.