Σύμφωνα με τις πιο προσφατες πληροφορίες, μέχρι αυτή την ώρα οι συνεχείς βομβαρδισμοί από την Ισραηλινή αεροπορία και το ναυτικό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 72 ανθρώπους: 20 παιδιά, 8 γυναίκες, 9 ηλικιωμένους και 35 ενήλικες άνδρες.
Οι τραυματίες ανέρχονται στους 660: από αυτούς 224 είναι παιδιά, 113 γυναίκες και 50 ηλικιωμένοι.
Τραγική η ιστορία μιας οικογένειας που έχασε 12 μέλη της, 4 παιδιά, 5 γυναίκες και μία ογδοντάχρονη γυναίκα, όταν βομβαρδίστηκε η διόροφη οικία τους.
Η δραματική άνοδος των ανθρώπινων απωλειών την πέμπτη μέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα (30 νεκροί τη Κυριακή μόνο) οφείλεται σε μια αλλαγή πολιτικής της ισραηλινής ηγεσίας, που στρέφει τώρα τα πυρά της περισσότερο στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, ιδιαίτερα σε εκείνον της Jabaliya.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες από τον πόλεμο του 1948 και του 1967, οι οποίοι και συνιστούν και το πιο κοινωνικά ευπαθές κομμάτι της παλαιστινιακής κοινωνίας. Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον πλανήτη και επιβιώνει κυρίως χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια που λαμβάνει από τον ΟΗΕ (UNRWA) και άλλες οργανώσεις, καθότι βρίσκεται υπό αποκλεισμό για πάνω από πέντε χρόνια, απ’ όταν απέτυχε ένα πραξικόπημα – σχεδιασμένο από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Φατάχ και άλλες αραβικές χώρες – ανατροπής του αποτελέσματων των βουλευτικών εκλογών του Γενάρη 2006, τις οποίες είχε κερδίσει η Χαμάς.
Ο αποκλεισμός της Γάζας έχει χαρακτηριστεί από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις του κόσμου ως “συλλογική τιμωρία” του πληθυσμού της. Η οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ περιορισμένη διότι δεν μπορεί να εξάγει τα όποια προϊόντα της, ενώ και οι εισαγωγές γίνονται παράνομα, μέσω υπόγειων σηράγγων, γεγονός που αυξάνει και τις τιμές των προϊόντων, καθιστώντας τα δυσπρόσιτα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ταυτόχρονα το ισραηλινό ναυτικό επιτίθεται στους ψαράδες που προσπαθούν αν βγουν στα ανοιχτά και κατάσχει ή καταστρέφει τις βάρκες και τις μηχανές τους, ενώ η αγροκαλλιέργεια είναι περιορισμένη καθότι ο χώρος είναι περιορισμένος και σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στη περιφέρεια, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, το οποίο έχει επιβάλει μονομερώς μια νεκρή ζώνη έως και ενός χιλιομέτρου εντός της Γάζας για λόγους ασφάλειας και πολλοί Παλαιστίνιοι συστηματικά πέφτουν θύμα ισραηλινών πυρών προσπαθώντας να καλλιεργήσουν λαχανικά και φρούτα στη περιοχή
Η δυσκολία εισαγωγής προϊόντων, ιδιαίτερα υλικών ανοικοδόμησης και βιομηχανικών ανταλλακτικών, πλήττει βαριά τις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, που γίνονται συχνά στόχος του Ισραηλινού στρατού προκειμένου να ασκήσει πίεση στον πληθυσμό, ενώ συχνά και τα νοσοκομεία μένουν εκτός απαραίτητων εφοδίων και δυσκολεύονται να παράσχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες λόγω των διακοπών του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Πρόσφατα, βγήκαν στην επιφάνεια οι “οδηγίες” των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής, για τον περιορισμό και τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Γάζας, στα πλαίσια αυτού του σχεδίου συλλογικής τιμωρίας του πληθυσμού, που καταδεικνύουν τον κυνισμό, την αυθαιρεσία και τον αδίστακτο χαρακτήρα της ισραηλινής κατοχής.