Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανήλικων Παλαιστίνιων κρατουμένων διαπιστώνει ειδική επιτροπή του ΟΗΕ

Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ διαπιστώνει βαρύτατες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ειδικά των δικαιωμάτων των παιδιών από το Ισραήλ στη μεταχείριση κρατούμενων ανήλικων ΠαλαιστινίωνΤα μέλη μιας ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τις πρακτικές του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, σε μια πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων της ερευνητικής αποστολής τους στην Ιορδανία, τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και τη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλαν τη χρήση της φυλάκισης σε συνθήκες απομόνωσης που εφαρμόζει Ισραήλ σε βάρος Παλαιστινίων παιδιών και παρότρυναν την ισραηλινή κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη μεταχείριση των κρατουμένων του.

Ο εγκλεισμός σε συνθήκες απομόνωσης που εφαρμόζει το Ισραήλ εναντίον παιδιών συνιστά κατάφωρη παραβίαση διεθνών αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων” δήλωσε ο Richard Falk, Ειδικός Ερευνητής για τη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο, η χρήση της φυλάκισης σε απομόνωση ως τιμωρία για τα Παλαιστίνια παιδιά που διαμαρτύρονται ειρηνικά για τις συνθήκες κράτησής τους, συμπεριλαμβανομένης και της απεργίας πείνας, συνιστά αποκρουστική κατάχρηση σε βάρος παιδιών κρατουμένων“, συμπλήρωσε. “Καταδικάζω και πάλι τις σκληρές επιχειρήσεις και διαδικασίες σύλληψης που εφαρμόζει το Ισραήλ

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Palitha T.B. Kohona από τη Sri Lanka δήλωσε πως “σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον εγκλεισμό σε απομόνωση σε βάρος του 12 τοις εκατό των κρατούμενων Παλαιστινίων παιδιών…Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι το Ισραήλ συλλαμβάνει 500 με 700 Παλαιστίνια παιδιά κάθε χρόνο“.

Η Ειδική Επιτροπή σημείωσε πως το μοτίβο κράτησης και κακομεταχείρισης παιδιών “συνδέεται με ευρύτερες, χρόνιες ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κράτησης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ γενικά“.

Μάρτυρες πληροφόρησαν την Επιτροπή ότι η κακομεταχείριση των Παλαιστινίων παιδιών ξεκινά από τη στιγμή της κράτησής τους” σημείωσε ο Palitha T.B. Kohona. “Μεγάλοι αριθμοί παιδιών κρατούνται τακτικά. Οι οικείες των παιδιών περικυκλώνονται από Ισραηλινούς στρατιώτες το βράδυ, ρίχνονται χειροβομβίδες κρότου μέσα στα σπίτια, γκρεμίζονται οι πόρτες, ρίχνονται πυροβολισμοί με αληθινά πυρά, χωρίς να παρουσιάζεται κανένα ένταλμα. Περνούν στα παιδιά στενές χειροπέδες, τους καλύπτουν τα μάτια, και τα υποχρεώνουν να επιβιβαστούν στο πίσω μέρος στρατιωτικών οχημάτων“.

Οι ισραηλινές αρχές δεν επιτρέπουν στους γονείς να συνοδεύσουν τους κρατουμένους και οι συγγενείς τους τυγχάνουν προσβλητικών συμπεριφορών, εκφοβισμών και ορισμένες φορές φυσικών επιθέσεων απο τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με μάρτυρες, η κράτηση και η μεταφορά των παιδιών μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες και συχνά περιλαμβάνει στάσεις σε Ισραηλινούς εποικισμούς, σημεία ελέγχου και αστυνομικές ή στρατιωτικές βάσεις.

Αυτό το μοτίβο καταχρήσεων εκ μέρους του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα επιβαρυνένο…Είναι απάνθρωπο, σκληρό και παράνομο, και ακόμη χειρότερα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική και φυσική υγεία των ανήλικων κρατουμένων“, σημείωσε ο Richard Falk.

Ο Ειδικός Ερευνητής απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει επείγοντα μέτρα ώστε η μεταχείριση των Παλαιστινίων παιδιών κρατουμένων να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που προσδιορίζει ακριβώς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνεουν τα παιδιά παντού.

Στην πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων της η Ειδική Επιτροπή – η οποία πρόκειται να παρουσιάσει την αναφορά της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Νοέμβριο και να υποβάλει συστάσεις για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα κατεχόμενα – υπογράμμισε δύο ακόμη ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος που αφορούν την Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ: τις ισραηλινές πρακτικές κατεδάφισης Παλαιστινιακών σπιτιών και τη βία που ασκούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες σε βάρος των Παλαιστινίων.

Επίσης, εκτίμησε το οικονομικό αντίκτυπο του Ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον Palitha T.B. Kohona:

Αυτές οι ισραηλινές πρακτικές οδηγούν την Ειδική Επιτροπή στην εξαγωγή ενούς καθολικού και βαθιά ανησυχητικού συμπεράσματος. Η μαζική φυλάκιση Παλαιστινίων, η τακτική κατεδάφιση σπιτιών και η εκτόπιση Παλαιστινίων, η γενικευμένη βία εκ μέρους Ισραηλινών εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων και ο αποκλεισμός με την ακόλουθη εξάρτηση από το λαθρεμπόριο για την επιβίωση· αυτές οι πρακτικές εκφράζουν μια στρατηγική είτε βίαιης εξώθησης των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους είτε ευρύτατης περιθωριοποίησής τους, ώστε να εγκαθιδρυθεί και διατηρηθεί ένα σύστημα μόνιμης καταπίεσης

Ανεξάρτητοι ειδικοί ή ειδικοί ερευνητές διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη για να διεξαγάγουν έρευνες και να συντάξουν αναφορές για συγκεκριμένες χώρες ή για συγκεκριμένα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι θέσεις αυτές είναι τιμητικές και οι ειδικοί που διορίζονται σ’ αυτές δεν συνιστούν προσωπικό του ΟΗΕ ούτε πληρώνονται για την εργασία τους.

Πηγή: Al Yunaniya