Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από αέρος με βόμβες που ρίχνουν τα μαχητικά F-16 και από τη θάλασσα με πυραύλους από πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της Γάζας. Οι νεκροί, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν φτάσει τους 47 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 300, άμαχοι στη πλειοψηφία τους.
Την εικόνα της κλιμάκωσης της στρατιωτικής επιχείρησης “Αμυντικός Πυλώνας” συμπληρώνει η επίθεση κατά δύο διαφορετικών κτιρίων που φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις διεθνών και τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Με τέσσερις πυραύλους χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού al-Quds TV, που φιλοξενεί επίσης τα συνεργεία του γερμανικού πρακτορείου ARD και το ιταλικού RAI, γύρω στις 3 τα ξημερώματα Κυριακής, ώρα Ελλάδος. Από την επίθεση 6 δημοσιογράφοι υπέστησαν μέτρια και μικρά τραύματα, με έναν εξ αυτούς να φέρεται να έχει χάσει το πόδι του.
Στόχος έγινε, όμως, και το κτίριο απ’ όπου εκπέμπουν τα βρετανικά ITN και Sky News καθώς και τα αραβικά Al-Arabija (Σαουδική Αραβία) και Dubai TV (Κατάρ).
Την ίδια ώρα οι έφεδροι που είχε καλέσει το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο Στρατού φέρονται να ενσωματώνονται στις δυνάμεις του τακτικού στρατού συγκεντρώνοντας από τη Πέμπτη σε διάφορα σημεία των συνόρων με τη Γάζα.
Ο αριθμός των εφέδρων είναι πολλαπλάσιος εκείνων που είχε κινητοποιήσει το Ισραήλ κατά την τελευταία μεγάλη επιχείρησή του στη Γάζα, το 2008-2009. Τότε οι έφεδροι αριθμούσαν 10.000 ενώ τώρα γίνεται λόγος για 75.000, αφού προηγήθηκαν ανακοινώσεις αρχικά για 17.000 και ύστερα για 36.000. Γι αυτό το λόγο είχε θεωρηθεί περισσότερο ως εκφοβιστικό μέτρο στον ψυχολογικό πόλεμο με τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Γάζα.
Η στόχευση, όμως, των δημοσιογραφικών γραφείων που μεταδίδουν εικόνες και ειδήσεις από τη Γάζα, επανέφερε ως ρεαλιστικό ένδεχόμενο τη κλιμάκωση των συγκρούσεων με χερσαίες επιχειρήσεις. Οι εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν συνολικά πάνω από τρεις φορές τις πρώτες ώρες της Κυριακής, 18 Νοεμβρίου, και πολλοί δημοσιογράφοι είχαν εγκαταλείψει το κτίριο όταν σημειώθηκε η τελευταία έκρηξη.
Το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια τους δημοσιογράφους ως αρνητικό παράγοντα στον πόλεμο των ΜΜΕ και των δημοσίων σχέσεων που στήνει γύρω από τις επιχειρήσεις του.
Κατά την επιχείρηση “Ρίψη Μολύβδου” το 2008-2009 ελάχιστοι ξένοι δημοσιογράφοι είχαν καταφέρει να περάσουν στη περιοχή της Γάζας, ενώ κατά την αιματηρή επέμβαση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον διεθνή στόλο ακτιβιστών και ανθρωπιστικής βοήθειας το 2010, το Τελ Αβίβ προσπάθησε να αποκόψει τη μετάδοση δεδομένων και την μπλοκάρει τις επικοινωνίες των πλοίων, ενώ συγκέντρωσε και τις προσπάθειές του εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, όπου βρισκόταν και το γραφείο τύπου της αποστολής. Μετά την κατάληψη των πλοίων κατάσχεσε ό,τι τηλεπικοινωνιακό και ειδησεογραφικό εξοπλισμό και πολυμεσικό υλικό μπόρεσε να εντοπίσει, αρνούμενο να το αποδόσει, μέχρι και σήμερα, στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού στο twitter σχολίασε πως το Ισραήλ στόχευσε αρκετές εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Γάζα που χρησιμοποιούνται για την τρομοκράτηση των Ισραηλινών πολιτών.
Το αρχικό μήνυμα του Ισραηλινού Στρατού έκανε λόγο για εγκαταστάσεις, ενώ στη συνέχεια υποβίβασε το στόχο σε “κεραία μετάδοσης”, στα πλαίσια του δικού του πολέμου προπαγάνδας.