Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γυναίκα τιμωρήθηκε με αποκεφαλισμό στη Σαουδική Αραβία

Χάρτης των διοικητικών περιφερειών της Σαουδικής ΑραβίαςΜία εξηντάχρονη γυναίκα, ονόματι Amina bint Abdul Halim bin Salem Nasser, εκτελέστηκε τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011, στην επαρχία Jawf (ή Jouf) της Σαουδικής Αραβίας με τη κατηγορία της μαγείας και μαγγανείας. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση, σύμφωνα, όμως, με δηλώσεις αξιωματούχου της θρησκευτικής αστυνομίας της χώρας, η γυναίκα εξαπατούσε τους πελάτες της, χρεώνοντάς τους έως 800$, με την υπόσχεση να τους θεραπεύσει από αρρώστειες.

Με την εκτέλεση αυτή, μόλις δύο μέρες μετά τον εορτασμό της Μέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των εκτελεσθέντων ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία ανέρχεται στους 79 για το έτος 2011.

Σύμφωνα με την οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Amensty International, δεν δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα και τις διαδικασίες της δίκης. Σημειώνει, όμως, πως η μαγεία δεν συνιστά έγκλημα σύμφωνα με τον θρησκευτικό νόμο που εφαρμόζεται στο Σαουδαραβικό βασίλειο και χαρακτήρισε “αποκρουστική” την επίκλησή τους για την επιβολή της θανατικής ποινής.

Η Διεθνής Αμνησία επεσήμανε ακόμη πως η κατηγορία της άσκησης μαγείας χρησιμοποιείται συχνά στη χώρα για τη τιμωρία ανθρώπων που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, κατά κανόνα ύστερα από άδικες δίκες κατά τις οποίες δεν εκπροσωπούνται νομικά και δεν ενημερώνονται για την πρόοδο της υπόθεσής τους.

Μόλις τον Σεπτέμβριο ένας άνδρας Σουδανικής εθνικότητας καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμό με την κατηγορία της μαγείας, για την οποία ομολόγησε, σύμφωνα με μαρτυρίες, αφού υποβλήθηκε σε βασανισμό, ενώ δεν έλαβε και νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η αλματώδης αύξηση των περιπτώσεων επιβολής της θανατικής ποινής στη Σαουδική Αραβία το 2011 (79 εκτελέσεις), συγκεκριμένα ο αριθμός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το έτος 2010, κατά το οποίο αποδόθηκαν συνολικά 27 ποινές θανάτου.

Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν τη κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να άρει την εκτέλεση των θανατικών ποινών που έχουν αποδοθεί και να κινηθεί προς την απαγόρευσή τους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπου ισχύει η θανατική ποινή, θα πρέπει να επιβάλλεται στα πιο σοβαρά αδικήματα.

Στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, η ποινή επιβάλλεται για μια σειρά αδικημάτων που περιλαμβάνουν τη μοιχεία, την μαγεία τον βιασμό, τη δολοφονία, τη βλασφημεία, την διακίνηση ναρκωτικών, την ένοπλη ληστεία και την αποστασία.