Αποκαταστάθηκε μια πολιτική ανωμαλία στον χώρο της Δεξιάς με την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ. Είχε διαγραφεί από το κόμμα της επειδή ήταν… «ταλιμπάν» υπέρ του πρώτου Μνημονίου ευθύς εξαρχής, όταν ο Αντώνης Σαμαράς διήγε την αντιμνημονιακή του φάση. Από τη στιγμή, όμως, που ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε τον περασμένο Νοέμβριο την πολιτική κωλοτούμπα του και πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο και μάλιστα χάρη σ’ αυτόν πέρασε το δεύτερο και πολύ χειρότερο Μνημόνιο, ήταν εντελώς παράλογο η Ντόρα να βρίσκεται εκτός κόμματος.
Η Ντόρα επανέκαμψε θριαμβευτικά. Δεν άλλαξε αυτή γραμμή, άλλαξε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσχώρησε στην πολιτική της Ντόρας. Αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε.
Ολοι οι Ελληνες αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έλεγε τον Νοέμβριο ακόμη κατ’ ιδίαν σε στενούς συνεργάτες του ότι μόνο πάνω από το πτώμα του θα περνούσε η Ντόρα για να επανενταχθεί στο κόμμα (!), ικέτευσε την επάνοδό της προσπαθώντας να σώσει το κεφάλι του πάση θυσία. Αν η ΝΔ δεν βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο ίδιος είτε θα παραιτηθεί ατιμασμένος το ίδιο βράδυ είτε θα καρατομηθεί πολιτικά ταχύτατα, και δικαίως, από τους ενδοκομματικούς του αντιπάλους και την οργισμένη βάση του κόμματός του.
Αυτός είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός λόγος που ξαναπήρε την Ντόρα στη ΝΔ. Και φυσικά η Ντόρα δέχθηκε χωρίς δυσκολίες να επιστρέψει για τον εξίσου απλούστατο λόγο ότι έμεινε εκτός Βουλής με το δικό της κόμμα. Τι πολιτικό μέλλον να έχει αυτοτελώς, όταν μόλις και μετά βίας πήρε η Ντόρα διπλάσιες ψήφους από την… ΑΝΤΑΡΣΥΑ – και μάλιστα με τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους «μιλημένους»;
Οσο ταπεινωμένη όμως και αν επέστρεψε, από τη στιγμή που ξαναμπήκε στη ΝΔ αλλάζει εντελώς ο εσωτερικός συσχετισμός δυνάμεων. Το είχαμε γράψει στη σελίδα αυτή μόλις ο Αντ. Σαμαράς πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο ότι η Ντόρα θα γύριζε στη ΝΔ. Ετσι κι έγινε.
Τώρα υπάρχει όμως ένα καινούργιο ζήτημα. Η Ντόρα είναι πολύ ικανότερη από τον Σαμαρά να χειριστεί τη μνημονιακή γραμμή! Ο πρόεδρος της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς στον τομέα αυτόν, όπως απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας το οικτρό εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Με την αντιμνημονιακή γραμμή αρχικά και τη μνημονιακή κωλοτούμπα στη συνέχεια συρρίκνωσε το ποσοστό του κόμματός του στο 19% – κατά 15 και πλέον εκατοστιαίες μονάδες χειρότερο από το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε σημειώσει ποτέ η ΝΔ στα σχεδόν σαράντα χρόνια ύπαρξής της!
Ο Αντ. Σαμαράς είναι προσωρινά αναγκαίος για να δώσει την εκλογική μάχη εκ μέρους όλου του κατεστημένου, αφού μετά την εκλογική διάλυση του ΠΑΣΟΚ δεν απέμεινε παρά μόνο η παραπαίουσα, λόγω Σαμαρά, ΝΔ, για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του συστήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η ΝΔ έρθει πρώτη στις 17 Ιουνίου, ο Αντ. Σαμαράς θα γίνει πρωθυπουργός.
Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, όμως, με δεδομένο ότι η κυβέρνησή του θα είναι ασταθέστατη και θα σχηματιστεί ελέω ΠΑΣΟΚ, πολύ σύντομα θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ!
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της ΝΔ, όσο το κόμμα κινείται εντός του μνημονιακού στρατοπέδου, ως πολύ γνησιότερος εκφραστής αυτής της γραμμής. Αλλωστε, τώρα πια ο Αντ. Σαμαράς δεν εκφράζει τίποτα και έχει ο ίδιος διαλύσει τον κύκλο των αρχικών ένθερμων υποστηρικτών του!
Θα ήταν άκρως εντυπωσιακό, σχεδόν απροσδόκητο, αν κατόρθωνε να επικρατήσει σε οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού της ΝΔ.
Δεν νομίζουμε, πάντως, ότι θα υπάρξει χρόνος ομαλής ανάπτυξης των ενδοκομματικών αντιθέσεων και αμφισβήτησης της αρχηγίας Σαμαρά στη ΝΔ.
Αμέσως μετά τις εκλογές προβλέπονται θυελλώδεις εξελίξεις στη χώρα, αν η ΕΕ δεν δώσει κάποια χρήματα για να διατεθούν στην ελληνική οικονομία, οπότε καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι και η νέα κυβέρνηση θα μακροημερεύσει.
Επιστροφή
Ψυχρή υποδοχή από τον κόσμο
Δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στους ψηφοφόρους, ούτε καν στους παραδοσιακούς οπαδούς της ΝΔ, η επανάκαμψη της Ντόρας Μπακογιάννη. Δεν δημιούργησε κανένα ρεύμα ενθουσιασμού ή έστω δείγματα συσπείρωσης. Το ποσοστό του 2,5% που πήρε η Ντόρα στις εκλογές δεν είναι αξιόλογη «προίκα», ενώ και μόνο η παρουσία της στη ΝΔ δρα αποτρεπτικά για όσους ψηφοφόρους του Πάνου Καμμένου ταλαντεύονται αν πρέπει να επαναπατριστούν στο «μητρικό» κόμμα. Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι ακόμη καθόλου δεν έχει διαμορφωθεί το προεκλογικό κλίμα για την αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη μετεκλογική ψυχολογία της 6ης Μαΐου.