Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Νέες απειλές Νταβούτογλου

Κανένα υπουργείο και κανένας θεσμός της Τουρκίας δεν θα έχει επαφή και δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα με την 'Ελληνοκυπριακή προεδρία' της Ε.Ε., προειδοποίησε ο ΥΠΕΞ της ΑγκυραςΜε απειλές περί αποχής από κάθε εκδήλωση ή κοινοτική διαδικασία της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά την 1η Ιουλίου απειλεί τώρα η Αγκυρα, καθώς ο εκβιασμός προς την Ε.Ε. ώστε να περιορίσει τον ρόλο και τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. δεν έφερε αποτέλεσμα.

Την τουρκική θέση εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη διάρκεια των τακτικών επαφών που είχαν στην Κωνσταντινούπολη η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κ. Αστον, και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Σ.Φούλε.

Η Τουρκία απειλούσε αρχικά ότι θα διακόψει κάθε σχέση με την Ε.Ε. εφόσον ανατεθεί η προεδρία της Ε.Ε. στην Κύπρο ενώ δεν θα έχει επιλυθεί ακόμη το Κυπριακό, αλλά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές συνέπειες και για την ίδια την Τουρκία υποχρέωσε την κυβέρνηση Ερντογάν να «μαλακώσει» τη στάση της.

Ο κ. Νταβούτογλου, ανακοινώνοντας την τουρκική θέση, διευκρίνισε ότι οι σχέσεις και οι επαφές με την Ε.Ε. και την Κομισιόν θα συνεχίσουν κανονικά, αλλά «κανένα υπουργείο και κανένας θεσμός της Τουρκίας δεν θα έχει καμία επαφή με την προεδρία και δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα με την “Ελληνοκυπριακή προεδρία” της Ε.Ε.».

Βεβαίως και αυτή η επιλογή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Τουρκία, καθώς σε μείζονες συναντήσεις για θέματα που αφορούν την Ανατολή και τη στάση της διεθνούς κοινότητας η Κυπριακή Προεδρία θα έχει ex officio θέση και εάν η Αγκυρα μείνει συνεπής στις απειλές της, τότε θα υποχρεωθεί η ίδια να απέχει από τέτοιες συναντήσεις εις βάρος του ρόλου που διεκδικεί.

Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την υποστήριξή του σε λύση «διζωνική και δίκαιη» (ξεχνώντας το δικοινοτικό ομοσπονδιακό στοιχείο της λύσης) και επανέλαβε τη θέση του για χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες δεν μπορεί να είναι «ανοικτού τέλους».

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας βρίσκονται σε τέλμα λόγω του Κυπριακού και από τα 35 Κεφάλαια, τα 17 παραμένουν μπλοκαρισμένα από την Κύπρο ή τη Γαλλία, ενώ 13 έχουν ανοίξει αλλά μόνο ένα από αυτά τα Κεφάλαια έχει κλείσει.

Μια πενιχρή επίδοση, δεδομένου ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, με την προϋπόθεση όμως της επέκτασης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης και προς την Κύπρο, κάτι που αρνείται να πράξει.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΕΕ
Μήνυμα για εκδημοκρατισμό

«Μεταρρυθμίσεις με στόχο τον εκδημοκρατισμό» ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την Τουρκία ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε από την Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα ο επίτροπος δήλωσε:

«Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης. Φρονούμε ότι η σειρά τροπολογιών που η κυβέρνηση πέτυχε την υπερψήφιση τους σε ό,τι σχετίζεται με το δικαστικό σύστημα, θα πρέπει στο τέλος να αντιμετωπίσει και τον πυρήνα του ίδιου ζητήματος».

Οι δηλώσεις Φούλερ εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο κριτικής που δέχεται συχνά η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ύπαρξη δικαστηρίων κρατικής ασφάλειας τα οποία δικάζουν με βάση «μια νομοθεσία με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών», συχνά παραμελώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως ανέφερε στα δηλώσεις του ο Στέφαν Φούλερ, «στην ΕΕ επικρίνουμε τα δικαστήρια με ειδικές εξουσίες».