Καθηγητές στο «χακί». Ξεκίνησε σήμερα η επίδοση των φύλλων πορείας σε 88.000 καθηγητές μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κυβέρνηση υιοθετεί για τα καλά την πολιτική της πολιτικής επιστράτευσης ως τρόπο αντιμετώπισης των απεργιών. Η επιστράτευση των καθηγητών είναι η τρίτη εντός του 2013 αφού προηγήθηκαν αυτές των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των ναυτεργατών. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στήριξαν και στηρίζουν τη σκληρή γραμμή που επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης είχαν στο παρελθόν πολιτικά διαφωνήσει με το μέτρο της επιστράτευσης προτείνοντας μάλιστα την κατάργησή του. Την ίδια ώρα, ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, ξεκαθαρίζει ότι η κήρυξη της επιστράτευσης είναι σαφώς αντισυνταγματική και εξηγεί για ποιους λόγους είναι έωλη η απόφαση της κυβέρνησης.
Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας καθώς νόμος του 2007 επιτρέπει τη λήψη πολιτικών μέτρων όταν υπάρχει απειλή εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.
Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απαντά μέσω του tvxs.gr, ο Συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος.
«Ο νόμος δεν υπερισχύει του Συντάγματος. Το ξέρουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής. Το Σύνταγμα απαγορεύει κατηγορηματικά κάθε μορφή αναγκαστικής εργασίας και η εργασία υπό την απειλή ποινικών κυρώσεων – και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος – όπως συμβαίνει στην περίπτωση της πολιτικής επιστράτευσης είναι χαρακτηριστική περίπτωση αναγκαστικής εργασίας» σημειώνει. Προσθέτει δε: «το ότι η κοινή νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί προς το Σύνταγμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσει το Σύνταγμα. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η κοινή νομοθεσία που το παραβιάζει».
«Αυτό που επικαλείται ο πρωθυπουργός για την κήρυξη της επιστράτευσης είναι ο ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων σε περίπτωση αναβολής τους. Το Σύνταγμα δεν κάνει λόγω για κίνδυνο υγείας μεμονωμένων προσώπων. Το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή πολιτικής επιστράτευσης σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία εν γένει, όπως τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε απλώς ένα εικαζόμενο – στη φαντασία του πρωθυπουργού θα έλεγα – ενδεχόμενο να υπάρξουν νευρικοί κλονισμοί δυο, τριών ή δέκα υποψηφίων, το οποίο βεβαίως δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αποτελεί ενδεχομένως κίνδυνο για την υγεία συγκεκριμένων ατόμων, αν θεωρηθεί ότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Επομένως, δεν στοιχειοθετείται συνταγματική προϋπόθεση. Η κήρυξη της επιστράτευσης είναι σαφώς αντισυνταγματική».
Τότε και τώρα
Σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ζήτησε την άποψη των κκ. Βενιζέλου, Κουβέλη και Ρουπακιώτη για την επιστράτευση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ένοχη» τη σιωπή τους. «Τι λένε για την προληπτική επιστράτευση οι έγκριτοι νομικοί Βενιζέλος, Κουβέλης, Ρουπακιώτης; Άλλοτε ήσαν αντίθετοι. Η σιωπή είναι ένοχο Ναι» αναφέρει.
Τον Φεβρουάριο του 2006 με αφορμή την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ο Αντώνης Ρουπακιώτης, νυν υπ. Δικαιοσύνης με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, εξηγούσε στην Αυγή ότι η πολιτική επιστράτευση δεν είναι νόμιμη. Σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη η πολιτική επιστράτευση είχε κηρυχθεί με την επίκληση των άρθρων 22 και 122 του Συντάγματος και του άρθρου 2 Ν.Δ. 171/1974, όμως το διάταγμα αυτό σκοπεύει στην αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες δεν εμπίπτει η απεργία. Επιπλέον σημειώνει ότι σε κανέναν από τους μεταγενέστερους νόμους δεν υπάρχει αναφορά για αντιμετώπιση της απεργίας με πολιτική επιστράτευση, ενώ την ίδια ώρα το Σύνταγμα του 1975 απαγορεύει «οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας».
Στην ίδια λογική στηρίχθηκε και η πρόταση νόμου για κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης που κατέθεσε τον Απρίλη του 2006 ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία υπογράφουν 6 βουλευτές. Μεταξύ αυτών και ο Φώτης Κουβέλης, νυν πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και εκ των τριών εταίρων της κυβέρνησης. Στις δυο προηγούμενες επιστρατεύσεις εργαζομένων η ΔΗΜΑΡ «ένιψε τας χείρας της» χαρακτηρίζοντας το μέτρο «ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης» χωρίς, ωστόσο, να αποσύρει τη στήριξή της από την τρικομματική. Στην περίπτωση των καθηγητών πάντως κάνει ένα βήμα ακόμη. «Τάσσεται σαφώς κατά της απεργίας των καθηγητών» ενώ τη χαρακτηρίζει «ακραία συνδικαλιστική επιλογή». Προτείνει πάντως, να πραγματοποιηθούν χωρίς πολιτική επιστράτευση και κανονικά οι εξετάσεις και κατόπιν να «ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος».
Χωρίς πολλές αντιρρήσεις στήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος, τις πολιτικές επιστρατεύσεις που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση. Πάντως το 2006 κι αυτός ήταν κατά του μέτρου καθώς υπέγραφε μαζί με 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρόταση νόμου για την κατάργηση της δυνατότητας πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων που απεργούν «όχι γιατί συντρέχουν οι αυστηρά προσδιορισμένοι από το Σύνταγμα λόγοι επίταξης προσωπικών υπηρεσιών αλλά απλώς και μόνο για να αντιμετωπιστεί μια απεργιακή κινητοποίηση». Η πρόταση απορρίφθηκε από την τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σπεύδει να μνημονεύσει παλαιότερη φράση του κ. Σαμαρά από ομιλία του στη Βουλή. «Όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη» είχε δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς, όντας τότε στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός είναι αναξιόπιστος και επικίνδυνος, τον κατηγορεί ότι «αρνείται το διάλογο στους καθηγητές και τους αντιμετωπίζει -με τον πιο αυταρχικό τρόπο- ενώ παράλληλα σπεύδει να αποσύρει το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, κλείνοντας το μάτι στη Χρυσή Αυγή».