Άνοιξε η Χαλυβουργία με παρέμβαση ΜΑΤ και εισαγγελέα

Άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και επέμβαση της αστυνομίαςΆνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και επέμβαση της αστυνομίας. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η παρέμβαση έγινε με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Αυτή την ώρα, στην είσοδο του εργοστασίου δεν υπάρχει ένταση, ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη καθώς στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις των ΜΑΤ και δεκάδες απεργοί. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ, που καταγγέλλει συλλήψεις των απεργών που μετείχαν στην περιφρούρηση τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο εργοστάσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης, στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της αστυνομίας. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Με εντολή Σαμαρά

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η εντολή για την παρέμβαση στον Ασπρόπυργο δόθηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης να κινηθούν συντονισμένα και άμεσα. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει πως η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε κατόπιν αιτήματος εργαζομένων. «Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος», σημειώνει, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου».

Κάλεσε επίσης του πολίτες να διερωτηθούν για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. «Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Για ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία έκανε λόγο, από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξελίξεις. «Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινήματος.

Την αποφασιστική συμβολή του υπουργείου Εργασίας, ώστε να υπάρξει άμεση λύση για τη Χαλυβουργία και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά. Σημείωσε ακόμη ότι «η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις».

Εισαγγελική παρέμβαση και επέμβαση των ΜΑΤ

Η Χαλυβουργία άνοιξε μετά από παρέμβαση των ΜΑΤ στις 05:30 τα ξημερώματα, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία ενάμιση μήνα μετά τη δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αστυνομία προσήχθησαν 9 απεργοί, ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια. Στη διάρκεια των επεισοδίων φέρεται να τραυματίστηκε και ο διευθυντής του εργοστασίου, ο οποίος πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρέμεινε μέσα στο χώρο του εργοστασίου.

Για προβοκάτσια έκανε λόγο στον Βήμα 99,5 ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ακόμη, ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει περιφρούρηση αυτή τη στιγμή από τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και κατήγγειλε ότι γίνεται χρήση χημικών μέσα στην εθνική οδό.

Η Ελένη Καταβάτη, από την πλευρά των εργαζομένων που έχουν εισέλθει στο εργοστάσιο κατήγγειλε στον ίδιο σταθμό ότι οι εργαζόμενοι που ήθελαν να μπουν στο χώρο προπηλακίστηκαν από τους απεργούς.

Η επιχείρηση δηλώνει ικανοποιημένη από την επέμβαση και το άνοιγμα του εργοστασίου. Η διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας αποφάσισε να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Μονάδας Ασπροπύργου, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως είπαν, μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.

Στο εργοστάσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης, στην οποία καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η γέφυρα Ασπροπύργου, στις 17:30. το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση και στην Ομόνοια στις 19:30.

Μετά από εννέα μήνες απεργία

Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας βρίσκονταν σε απεργία για περίπου εννέα μήνες. Η απεργία είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2011, με τους εργαζόμενους να αντιδρούν σε μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Κατόπιν η διοίκηση προχώρησε σε απολύσεις 120 εργαζομένων επί συνόλου 360. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων για τον τερματισμό της απεργίας αποτελούσε η επαναπρόσληψη του συνόλου των απολυθέντων.

Στο μεταξύ, μόλις χθες είχε γίνει γνωστό ότι η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος αποφάσισε να δώσει στον υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, λίγες ακόμη ημέρες, προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις της κυβέρνησης και να μην μπει λουκέτο στη μονάδα του Ασπροπύργου με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία 240 εργαζόμενοι. Συνεπώς η παρέμβαση κατά της απεργίας των Χαλυβουργών έρχεται ενώ θεωρητικά συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ιδιοκτήτη, εργαζομένων και κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου.

Σήμερα, στελέχη της διοίκησης ανέφεραν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.

Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο

«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην Χαλυβουργία Ελλάδος.

Τέλος, o ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η εισβολή των ΜΑΤ έγινε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία και ζητά την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των απεργών που έχουν συλληφθεί. Καλεί δε, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών, στις 17.30 το απόγευμα στον κόμβο του Ασπροπύργου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής και ο βουλευτής Χρήστος Κατσιώτης καταδίκασαν την επίθεση κατά των απεργών χαλυβουργών.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τους βουλευτές της Σπύρο Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Χρήστο Κατσιώτη προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Νικ. Δένδια και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς και στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία τους στην πύλη της «Χαλυβουργίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει και μέσα και έξω από τη βουλή να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το δίκαιο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και όλων των εργαζομένων που η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, καταβαραθρώνει και εξαθλιώνει» σημειώνεται.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ. Με αφορμή την επαναλειτουργία της Χαλυβουργίας, έπειτα από σχετική εντολή του εισαγγελέα, εξέδωσε, πριν από λίγο ανακοίνωση τονίζοντας:

«Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στην χαλυβουργία».

Την επέμβαση των ΜΑΤ στην Χαλυβουργία Ελλάδας καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων που παλεύουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, τα οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν λύνονται και δεν αντιμετωπίζονται με τη βία και τα ΜΑΤ», επισημαίνει η Συνομοσπονδία και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «τις δυνάμεις καταστολής και την αδιαλλαξία» και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Σημειώνει τέλος ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει «τους ενωτικούς και μαζικούς αγώνες ενάντια στις εργοδοτικές και κυβερνητικές αυθαιρεσίες».

Την «επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των αγωνιστών απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας», καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε την «αμέριστη συμπαράσταση» των εργαζομένων στο Δημόσιο στους απεργούς, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή, τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων τονίζοντας ότι η λήψη «οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον τους είναι απαράδεκτη» και υποστηρίζοντας ότι αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματά τους. Πρόκειται για στροφή καθώς η Χρυσή Αυγή είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του ιδιοκτήτη της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή Μαγνησίας, τον Ιανουάριο του 2012, είχε βγάλει ανακοίνωση υπέρ του ιδιοκτήτη της Ελληνικής Χαλυβουργίας, Ν. Μάνεση στην οποία αναφερόταν: «Μην τολμήσετε να απεργήσετε. Κάντε ό,τι σας ζητάει ο εργοδότης. Αλλιώς θα χάσετε τη δουλειά σας. Η πρόταση της Ελληνικής Χαλυβουργίας προς τους εργαζόμενους (σ.σ. για απολύσεις και περικοπές των μισθών) ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά».

Πηγή: TVXS

 

Προσθήκη: Ανακοινώσεις και ψηφίσματα υποστήριξης στους απεργούντες εργαζομένους της Ελληνικής Χαλυβουργίας εξέδωσαν και οι ακόλουθοι φορείς

 

“ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

ΕΛΜΕ
ΝΟΤΙΑΣ
ΑΘΗΝΑΣ

Δωδεκανήσου 6-12 & Πάτμου 1 (Κτήριο ΕΠΑΛ Αλίμου), Άλιμος – τηλ./φαξ: 210-9942150
Άλιμος, 20 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση – καταγγελία

Κάτω τα χέρια από την απεργία των χαλυβουργών!

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου, άξιος συνεχιστής της πολιτικής των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, έριξε πολύ γρήγορα το φιλολαϊκό προσωπείο της. Έστειλε μέσα στη νύχτα σαν τον κλέφτη, ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ να χτυπήσουν την απεργιακή φρουρά των χαλυβουργών και να ανοίξει την πύλη του εργοστασίου για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Καταγγέλλουμε τη κυβέρνηση και την πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της κρατικής βίας και καταστολής που εφαρμόζει ενάντια στους εργαζομένους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί κάθε συνάδελφο, να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους σκληρά δοκιμαζόμενους εργαζόμενους της χαλυβουργίας.

Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων!

Η κρατική τρομοκρατία και καταστολή δεν θα περάσει!

Όλοι σήμερα Παρασκευή 20 Ιουλίου

στην κοινή συγκέντρωση και πορεία προς την πύλη της Χαλυβουργίας.
Το σημείο συνάντησης έχει οριστεί η γέφυρα του Ασπροπύργου στην
Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στις 5.30 το απόγευμα.
Αλληλεγγύη στον αγώνα των χαλυβουργών!
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Β. ΤΖΑΦΑΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χ. ΣΟΦΗΣ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Είμαστε όλοι Χαλυβουργοί!
Κάτω τα χέρια από τους αγώνες των εργαζόμενων!

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καταγγέλλει την επέμβαση των ΜΑΤ και την εισαγγελική παρέμβαση στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, τη νύχτα, με σκοπό να σπάσει την ηρωική και δίκαιη απεργία των χαλυβουργών εργατών.

Ο βιομήχανος Μάνεσης βρήκε συμμάχους του την κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να περάσει τα σχέδιά του, τις απολύσεις και τα αντεργατικά μέτρα. Βρήκε το μόνο τρόπο να ανοίξει το εργοστάσιο, το ξύλο, τα γκλοπ και τις συλλήψεις, αντί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των απεργών.

Συμπαραστεκόμαστε αμέριστα στους απεργούς χαλυβουργούς και καλούμε κάθε εργαζόμενο να δείξει την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη του. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων θα είναι πλάι στον αγώνα των απεργών και κάθε εργατικό αγώνα, για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαίκά μέτρα κυβέρνησης, εργοδοτών και τρόικας.

-Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών χαλυβουργών.
-Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των κατασταλτικών δυνάμεων από το εργοστάσιο.
-Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία στις 5.30 σήμερα στη γέφυρα Ασπρόπυργου.

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2012
Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα


Δήλωση
των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Νικολάρα Λάμπρου
Αναγνωσταρά Γιάννη
paremvasisdoe@gmail.com, www.paremvasis.gr

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Καταγγέλλουμε την εισβολή των ματ της μαύρης κυβέρνησης κατοχής στη χαλυβουργία. Τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) χτύπησαν σήμερα τους ηρωικούς απεργούς του μετάλλου. Το βίαιο ρεπερτόριο δράσης της συγκυβέρνησης αρχίζει. Το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, των δημόσιων αγαθών και της ζωής ξεκινά από τους εργάτες του μετάλλου για να ξεκαθαρίσουν, ότι η απεργία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, απαγορεύονται από την κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”. Ένα βαθύ, κατασταλτικό και αντιδημοκρατικό κράτος ξεδιπλώνεται, που θέλει να εξοντώσει κάθε μορφή αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν Θα περάσει. Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 5:30 ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ

Πηγή: Διακυβέρνηση και Πολιτική

 

Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης στους απεργούντες χαλυβουργούς μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Νέου Αριστερού Ρεύματος στο flickr.

Bookmark the permalink.