Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία στο Google Art Project

Ανακαλύψτε τη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μέσω του Art Project της GoogleH Google, σε συνεργασία με τρία από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσίασαν αυτές τις ημέρες το Google Art Project.

Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει πλέον στους πολίτες του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα σπάνια έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω διαδικτύου. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η Google διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή του προγράμματος. Η σχετική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης -διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση.

Για τους τελευταίους επτά μήνες, η Google και τα τρία ελληνικά μουσεία συνεργάστηκαν στενά για την ολοκλήρωση του προγράμματος που προσφέρει στον «διαδικτυακό επισκέπτη» τη δυνατότητα να θαυμάσει, σε μοναδική ανάλυση, μερικά από τα ομορφότερα έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει μέσω του διαδικτύου και σε μοναδική ανάλυση, το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.

Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας, δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα: «Είναι μεγάλη τιμή για την Google που συνεργάζεται με επιφανή μουσεία του κόσμου ώστε να γίνουν τα αριστουργήματα τέχνης πιο εύκολα προσβάσιμα σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσω του διαδικτύου. Οι χρήστες μπορούν πλέον με ένα κλικ να ανακαλύψουν μία μεγάλη συλλογή από πίνακες, γλυπτά, και φωτογραφίες, σε υψηλή ανάλυση και μοναδική λεπτομέρεια, που θα ήταν αδύνατο να δουν με γυμνό μάτι. Σήμερα, αισθανόμαστε διπλά υπερήφανοι που τα εκθέματα των μουσείων Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχουν στο Google Art Project και ταξιδεύουν μέσω του διαδικτύου για να προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Το Google Art Project αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο του διαδικτύου για την παγκόσμια προβολή της Ελλάδας σε μια εποχή που η χώρα μας φαίνεται να το έχει ανάγκη».

Ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, δήλωσε: «Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αι. η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για την μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο. Για το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι ένα κατεξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσο το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση».

Ο Καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, δήλωσε σχετικά: «Το Μουσείο Μπενάκη, οργανισμός με αποκρυσταλλωμένο ιδεολογικό αλλά και παιδευτικό ρόλο, επεξεργάζεται τρόπους και αξιοποιεί «εργαλεία» προκειμένου να γίνουν γνωστά και στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδεκτών, στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού με κεντρική σημασία για το σύγχρονο πολίτη του κόσμου. Το Google Art Project έρχεται να συνδράμει αποτελεσματικά σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντας γενναιόδωρα το μέσο, καλλιεργώντας ισότιμα την αισθητική και την παιδεία των χρηστών. Η συνεργασία της σε αυτό το εγχείρημα με τα άλλα δύο ελληνικά μουσεία είναι μια πραγματικά ευτυχής συγκυρία. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε μαζί να μεταδώσουμε στο ευρύ κοινό, ελληνικό και παγκόσμιο, εικόνες της Ελλάδας, εικόνες ιστορίας και πολιτισμού, με ευκρίνεια και ομορφιά».

Η κα Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είπε: «Μοναδικά αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών που άνθησαν στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοδοξεί, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα αριστουργήματα της Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών. Τα μουσεία του κόσμου δημιουργούν μαγευτικές εικόνες αριστουργημάτων της τέχνης και η Google προσφέρει το όχημα, για ένα ταξίδι που μεταφέρει τους επισκέπτες σ’ όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα άκρα της υφηλίου. Ευχαριστούμε την Google και όλους όσους συνέβαλαν στο πρόγραμμα, για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, και ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας θα ανακαλύπτουν τις απεριόριστες ικανότητες του ανθρώπου που εκφράζονται μέσα από την τέχνη».

Το Google Art Project κάνει την τέχνη εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, σε μοναδική λεπτομέρεια, και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο στη διάδοση της γνώσης και του πολιτισμού.

Βασικά χαρακτηριστικά:

Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο. Επίσης, ενσωματωμένα στην ιστοσελίδα βρίσκονται το Google+ καθώς και βίντεο hangouts, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη να δημιουργήσει μία ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση με τις γκαλερί.

Βασικά σημεία του διευρυμένου Google Art Project:

Εξερευνήστε τα μουσεία μέσω της τεχνολογίας του Street View που σας επιτρέπει να περιηγείστε ψηφιακά στη συλλογή του www.googleartproject.com, επιλέγοντας τα έργα τέχνης που σας ενδιαφέρουν, δείτε τα έργα σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) και κάντε κλικ στα σημεία που σας εντυπωσιάζουν για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο Street View “trolley” τράβηξε πλάνα 360º με εικόνες από τον εσωτερικό χώρο επιλεγμένων γκαλερί, επιτρέποντας έτσι στο χρήστη να περιηγηθεί σε περισσότερες από 385 αίθουσες μουσείων. Περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους των μουσείων μπορεί επίσης να γίνει απευθείας μέσω του Street View στο Google Maps.

Πολύ υψηλή ανάλυση σε έργα τέχνης:

46 μουσεία επέλεξαν από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία “gigapixel”. Κάθε μια από αυτές τις εικόνες αποτελείται από 7 δισεκατομμύρια pixels, επιτρέποντας έτσι στο θεατή να μελετήσει λεπτομερώς το έργο και τις λεπτομέρειές του, τις πινελιές ή την πατίνα, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι. Λεπτομέρειες που παρατηρούνται με δυσκολία, τώρα φαίνονται ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα οι μικροσκοπικές φιγούρες στο έργο του Bruegel, Tower of Babel, τα σύμβολα στη Piedra del Sol του Μεξικό ή οι λεπτομέρειες στο αριστούργημα του Seurat, A Sunday on La Grande Jatte.

Η συλλογή του Google Art Project μετρά πλέον 30.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση των εικόνων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του θεατή να κάνει zoom, επιτρέπει στους λάτρεις της τέχνης να ανακαλύψουν πτυχές των έργων που μπορεί να μην είχαν δει ξανά από τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα οι μικρογραφίες ανθρώπων μέσα στο ποτάμι στο έργο του El GrecoView of Toledo“.

Δημιουργήστε τη δική σας συλλογή:

Η λειτουργία «My Gallery» επιτρέπει στον χρήστη να «σώσει» τα έργα τέχνης που επιθυμεί, δημιουργώντας τη δική του προσωπική συλλογή. Ο χρήστης μπορεί επίσης να προσθέσει σχόλια σε κάθε πίνακα καθώς και να μοιραστεί τη συλλογή που έχει δημιουργήσει με φίλους και συγγενείς. Είναι επίσης ένα ιδανικό εργαλείο για σπουδαστές ή ομάδες που δουλεύουν πάνω σε ομαδικά projects.

Ανακαλύψτε, αναζητείστε, εξερευνείστε:

Δεδομένου του μεγάλου εύρους της συλλογής, ήταν σημαντικό για την Google να παράσχει στους χρήστες τα απαραίτητα εργαλεία για να περιηγηθούν εύκολα στα μουσεία, και να βρουν τα έργα τέχνης του καλλιτέχνη που θέλουν σε όλες τις συλλογές. Ένα ειδικό ενσωματωμένο εργαλείο αναζήτησης καθιστά την περιήγηση μέσα στις συλλογές πιο εύκολη από ποτέ, ώστε να μπορείτε να βρείτε άμεσα αυτό που ψάχνετε.

Το Art Project στην Ελλάδα σε νούμερα:

Μουσείο Ακρόπολης: 24 έργα τέχνης

Μουσείο Μπενάκη: 510 έργα τέχνης-95 καλλιτέχνες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: 159 έργα τέχνης-19 καλλιτέχνες

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Art Project στο Γραφείο Τύπου του Google Art Project και στο YouTube.