Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ας μιλήσουμε για κλειστά σχολεία και σχολές

Αδιόριστοι καθηγητές, ελλιπής χρηματοδότηση και η πριμοδότηση των ιδιωτικών σχολών καθοδηγούν τις κινήσεις της κυβέρνησης και καθιστούν μη λειτουργική τη δημόσια παιδείαΣτο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το εξάμηνο έχει ήδη χαθεί. Μακριά από τα φώτα της ενημέρωσης των οκτώ. Χωρίς ρεπορτάζ και τηλεοπτικά αφιερώματα. Χωρίς κραυγές αγωνίας των φοιτητών. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν υπάρχει απεργία, δεν υπάρχει κατάληψη… απλά δεν υπάρχουν καθηγητές.

Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δε θέλει να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και τα συστημικά ΜΜΕ βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με ρεπορτάζ αγωνιούντων φοιτητών, κάποιοι άλλοι νέοι χάνουν το εξάμηνο επειδή δεν υπάρχει διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ), με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Όπως καταγγέλλουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τρεις μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς δεν έχουν διοριστεί 21 μέλη ΔΕΠ, όπως προβλέπει το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) , που θα έπρεπε να είχαν ήδη αναλάβει 42 προπτυχιακά μαθήματα ενώ δεν έχουν αποσπαστεί εκπαιδευτικοί για τη σύνδεση με τα σχολεία που είναι απολύτως απαραίτητοι για την υλοποίηση των μαθημάτων πρακτικής άσκησης στα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας. Παράλληλα η έλλειψη χρηματοδότησης από τα ταμειακά υπόλοιπα θα έχει ως συνέπεια να μην προσφερθούν φέτος πλήρη προγράμματα σπουδών.

Από τα χαμένα εξάμηνα στον «αργό θάνατο» των ΕΠΑΛ

Την ώρα που η κυβέρνηση κατηγορεί τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ ότι θέτουν σε κίνδυνο το εξάμηνο, η ίδια με την πολιτική της προκαλεί την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω έλλειψης καθηγητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ΕΠΑΛ Αργοστολίου όπου μαθητές του τομέα υγείας κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους. Όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ, οι μαθητές του τομέα υγείας από τις 23 ώρες ειδικότητας διδάσκονται μόνο τις οκτώ. Οι οκτώ αυτές ώρες καλύπτονται από έναν ωρομίσθιο. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας απαντά στο αίτημα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλλονιάς – Ιθάκης για κάλυψη κενών σε άλλες ειδικότητες με νέες προσλήψεις ωρομισθίων, ως εξής: «διώξτε τους ωρομίσθιους που έχετε, αν θέλετε να προσληφθούν άλλοι, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα».

Μαθητές δεύτερης κατηγορίας

Σε κατάληψη του Γυμνασίου – Λυκείου Σφακίων με την πλήρη στήριξη καθηγητών, γονέων αλλά και του Δήμου προχώρησαν σήμερα οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχουν καθηγητές σε βασικά μαθήματα στα οποία μάλιστα θα κληθούν σε λίγο καιρό να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Ο Δήμος Σφακίων απέστειλε επιστολή σήμερα προς τον Υπουργό Παιδείας περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο, την απόγνωση γονέων και μαθητών αλλά και την πλήρη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στον αγώνα που δίνουν για το αυτονόητο: την κάλυψη των κενών θέσεων και την άμεση έναρξη των μαθημάτων. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Χώρας Σφακίωνδεν έχουν καλυφθεί οι ειδικότητες Βιολόγου (ΠΕ0404) καθώς και Φυσικού (ΠΕ0401) με αποτέλεσμα:

-στην Α΄Λυκείου που φέτος πρώτη φορά εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου δεν παραδίδονται τα μαθήματα της Φυσικής και της Βιολογίας

– Στη Β΄Λυκείου δεν γίνεται το μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, ούτε το μάθημα της Βιολογίας.

-Στην Γ΄ Λυκείου δε γίνεται το μάθημα της Βιολογίας Θετικής Κατεύθυνσης ούτε τα μαθήματα Γενικής παιδείας Φυσικής και Βιολογίας που είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

– Επίσης δε γίνονται μαθήματα Επιλογής για τις τάξεις Α και Β που και αυτά έχουν σχέση με τις παραπάνω ειδικότητες, καθώς και η Βιολογία δεν διδάσκεται σε καμία τάξη του Γυμνασίου-Λυκείου.

Πηγή: Αυγή