Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Γερμανοί πράκτορες διεξάγουν επιχειρήσεις παρακολούθησης από τις ακτές της Συρίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, πράκτορες της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND διεξάγουν εδώ και μήνες επιχειρήσεις κοντά στις ακτές της Συρίας με στόχο τη συλλογή πληροφοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Σύριους αντάρτες στον αγώνα τους για την ανατροπή του Bashar al-Assad

 Με τη βοήθεια ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού οι Γερμανοί πράκτορες καταγράφουν τις κινήσεις των συριακών στρατευμάτων και παραδίδουν τα στοιχεία των παρατηρήσεών τους σε πρακτορεία πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που ακολούθως τα μεταφέρουν στις ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου των ΗΠΑ πως καμία άλλη δυτική υπηρεσία πληροφοριών δεν διαθέτει τόσο καλές πηγές εντός της Συρίας όσο η γερμανική BND.

Για το θέμα ερωτήθηκε το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας και παραδέχθηκε πως ένα πλοίο εδώ και μήνες πλέει στη περιοχή, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω επί των λεπτομερειών της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δραστηριοποιείται και στη ΝΑΤΟϊκή βάση στη Τουρκία, στα Άδανα.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας δήλωσε “είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας στη πτώση του καθεστώτος Assad“.

Η Γερμανία, όπως και στη περίτπωση της Συρίας, επισήμως εναντιώνεται στη λύση της στρατιωτικής επέμβασης, αλλά ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Thomas de Maiziere, τάσσεται υπερ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και λογιστικής υποστήριξης στη συριακή αντιπολίτευση.

Πηγή: Al Jazeera

Σημείωση συντάκτη:

Έχει επισημανθεί από διεθνή πρακτορεία που παρακολουθούν την έξοδο του συριακού πληθυσμού και τη συγκρότηση προσφυγικών καταυλισμών σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και το Λίβανο, πως Σύριοι πρόσφυγες που στηρίζουν το καθεστώς συχνά αποκλείονται από τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τους τοπικούς διαχειριστές της αν αρνηθούν να αποκηρύξουν το καθεστώς.