Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παραιτήθηκε ο Υφ.Εργασίας Ν.Νικολόπουλος – Η επιστολή κι η αντίδραση της ΝΔ

Παραιτήθηκε από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας ο Νίκος Νικολόπουλος της ΝΔ επικαλούμενος έλλειμμα διαπραγματευτικής αποφασιστικότητας στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ΤρόϊκαςΤη παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά ο Υφ. Εργασίας της τρικομματικής κυβέρνησης, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος αντιρρήσεις στη προσέγγιση της κυβέρνησης κατά τις επαφές της με την Τρόϊκα και συγκεκριμένα ως προς την προτεραιότητα που θα έπρεπε να είχε δοθεί στην αποκατάσταση των αδικιών στους τομείς των εργασιακών, του συνταξιοδοτικού, των ασφαλιστικών ταμείων και των προνοιακών επιδομάτων.

Η κυβέρνηση και η ΝΔ από την πλευρά της απέδωσε την παραίτηση του υφυπουργού σε προσωπικές φιλοδοξίες και σε λιγοψυχία ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Ο κος Νικολόπουλος φέρεται να κατέθεσε την επιστολή παραίτησής του το βράδυ της Κυριακής μετά το πέρας της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη (συν)κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον κο Σαμαρά. Σε σύντομη επικοινωνία που έλαβε χώρα τη Δευτέρα το πρωί μεταξύ του πρωθυπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας οι δύο πολιτικοί φέρονται να συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συνάντησης για την επίλυση του θέματος, ωστόσο ο Ν.Νικολόπουλος φαίνεται πως προχώρησε στην δημοσιοποίηση της πρόθεσης παραίτησής του, ακυρώνοντας τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επαφής κι εξοργίζοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες, τον πρωθυπουργό κο Αντ.Σαμαρά.

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης του Νίκου Νικολόπουλου:

“Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.

Εύχομαι να κάνω λάθος.

Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.

Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα».

Το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.

Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας.

Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.

Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι”

Σε προληπτική του επικοινωνιακού αντίκτυπου απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, η κίνηση του πρώην υφυπουργού αποδόθηκε αφενός σε προσωπικές φιλοδοξίες και σε διαμάχη για την κατανομή αρμοδιοτήτων με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση κι αφετέρου – και μάλλον αντιφατικά, αλλά χρησιμοποιώντας σκόπιμα εκφράσεις του ίδιου του Ν.Νικολόπουλου – σε λιγοψυχία ενόψει των δύσκολων και κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Τρόϊκας, συγκεκριμένα πως “δεν κάνουν όλοι για τα δύσκολα”.

Οπωσδήποτε η αποχώρηση αυτή σε συνδυασμό με την ειδική αιτιολογία της, πλήττει το γόητρο της κυβέρνησης και επαληθεύει τις ανησυχίες για παθητική στάση και έλλειμμα διαπραγματευτικής αποφασιστικότητας προοιωνίζοντας την επέλαση νέων μέτρων σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων στα πλαίσια της τακτικής ικανοποίησης των προσδοκιών της Τρόϊκας εν πρώτοις, ώστε στη συνέχεια να δοθεί – ενδεχομένως – η δυνατότητα προβολής επιμέρους διεκδικήσεων.

Τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας αποφασίστηκε να καλύψει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ύστερα από έκτακτη σύσκεψη του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.