Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Δωρεές από κατασκευαστικές στο λογαριασμό του Ραχόϊ

Απανωτές υποθέσεις διαφθοράς πλήττουν το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόϊ“Μυστικοί λογαριασμοί, διπλά βιβλία και πληρωμές 25.000 ευρώ ετησίως από το 1997” εμπλέκουν τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την κυβέρνησή του σε σκάνδαλο “αμφιλεγόμενης χρηματοδότησης”, όπως υποστηρίζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, που αποκάλυψε το θέμα δημοσιεύοντας στοιχεία και φωτογραφίες των “κρυφών βιβλίων”, στα οποία καταγράφονται δωρεές κυρίως από κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και ανώνυμους υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος.

Έλεγχο στους λογαριασμούς του, από ανεξάρτητη επιτροπή, ζητά ο 57χρονος Ραχόι, που βλέπει την αξιοπιστία του να καταβαραθρώνεται, ενώ είναι αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική ύφεση και ποσοστά ανεργίας, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Δηλώνοντας “δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Εχουμε μόνο μία σειρά από βιβλία και αυτά είναι καθαρά“, η γενική γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, προσπάθησε να διαχειριστεί τις συνέπειες της δημοσίευσης λίγες μόνο ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για αδικαιολόγητες καταθέσεις στους λογαριασμού του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος, Κάσο Μπαρθένας.

Η El Pais υποστηρίζει πάντως ότι οι δωρεές και οι πληρωμές, κυρίως από κατασκευαστικές εταιρείες, ακόμη και εάν έχουν δηλωθεί ως “έσοδα”, “υποδεικνύουν” την ύπαρξη ενός μυστικού λογιστικού συστήματος του Λαϊκού Κόμματος.

Η ισπανική εταιρεία εκτιμά ότι πολλά από αυτά τα ποσά, που διοχετεύονταν στους λογαριασμούς τόσο του κόμματος όσο και του ίδιου του Ραχόι, είναι “δωρεές-αντάλλαγμα” για την απευθείας ανάθεση μεγάλων έργων σε εταιρείες την περίοδο της κατασκευαστικής “φούσκας” στην Ισπανία.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας γίνονται σε περίοδο που η Ισπανία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική ελίτ, με το 96% των πολιτών να δηλώνει ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στο σύστημα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία