Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι Αμερικανικές αρχές παραδέχθηκαν πως πέταξαν λείψανα των θυμάτων της 11 Σεπτεμβρίου σε χωματερή

To Πεντάγωνο μετά από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001Μια πρόσφατη αναφορά του Αμερικανικού Πενταγώνου αποκαλύπτει πως ορισμένα από τα μη αναγνωρισθέντα λείψανα των θυμάτων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Πεντάγωνο και στο Σάνκσβιλ (Shanksville, Pennsylvania) πετάχτηκαν σε μια χωματερή.

Οι λεπτομέρειες προέρχονται από τα ευρήματα μιας εξεταστικής επιτροπής που ερευνούσε τις εργασίες του τμήματος Νεκροφυλακείου της Αεροπορίας στην αεροπορική βάση του Ντόβερ. Στην αναφορά σημειώνεται ότι πριν το 2008 η απόρριψη μη αναγνωρισμένων λειψάνων ανατιθόταν σε υπεργολάβους. Σύμφωνα με τις ισχύουσες τότε οδηγίες, οι υπεργολάβοι έπρεπε αποτεφρώσουν τα λείψανα και να απορρίψουν τις στάχτες σε χωματερές.

Σε μια συνέντευξη τύπου στα τέλη Φλεβάρη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Abizaid επιβεβαίωσε πως αυτή η ενότητα της αναφοράς ίσχυε για τα λείψανα των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη διαμάχη που ξέσπασε σχετικά με την απόρριψη των λειψάνων των θυμάτης της 11ης Σεπτεμβρίου. Το 2003 ο ιαστροδικαστής της Νέας Υόρκης Charles Hirsch έγραψε πως ήταν σχεδόν βέβαιος πως ανθρώπινα υπολείμματα από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχαν απορριφθεί στη χωματερή “Fresh Kills”, όπου είχαν μεταφερθεί για έλεγχο και συντρίμμια από τα κτίρια.

Το 2005 ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης τερμάτισε επίσημα τη διαδικασία αναγνώρισης των λειψάνων από τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με μόλις 1,585 θύματα να έχουν αναγνωριστεί από τα λείψανά τους.

Το 2007 οι χειρότεροι φόβοι των οικογενειών των θυμάτων για την τύχη των μη αναγνωρισθέντων λειψάνων επαληθεύτηκαν από τον Eric Beck, υψηλόβαθμο επόπτη της εγκατάστασης ανακύκλωσης που ανέλυε τα συντρίμμια, ο οποίος σε ένορκη έγγραφη κατάθεσή του δήλωσε πως τα λείψανα κατέληξαν σε ένα “μίγμα” που χρησιμοποιήθηκε για την επίστρωση δρόμων και τη γέμιση λακκούβων στη Νέα Υόρκη.

Το 2008 ο δικαστής Alvin Hellerstein του Ομοσπονδιακό Περιφερειακού Δικαστηρίου στο Μανχάταν απέρριψε ένα αίτημα των συγγενών των θυμάτων για τη συνέχιση της αναζήτησης στη χωματερή των λειψάνων των αποθανόντων.

Το 2010 οι αρχές υπαναχώρησαν και ξεκίνησε εκ νέου η έρευνα για ανθρώπινα υπολείμματα, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας νέα μεθοδολογικά και τεχνολογικά μέσα. Σύντομα ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 20 ακόμη θυμάτων στα ερείπια.

Το τοπίο καταστροφής στο χώρο όπου στεκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο ΕμπορίουΗ δυσεξήγητη προσπάθεια των αρχών να εμποδίσουν την συνέχιση της αναζήτησης των οικογενειών των θυμάτων για τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την όλη επιχείρηση της ταχύτερης κατά το δυνατόν απομάκρυνσης και καταστροφής των τεκμηρίων από το χώρο συντέλεσης των επιθέσεων.

Μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2001, μόλις δύο βδομάδες μετά τις επιθέσεις, είχαν απομακρυνθεί πάνω από 130,000 τόνοι χαλασμάτων. Συνολικά 185,101 τόνοι δομικού σιδήρου απομακρύνθηκαν από τη περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πωλήθηκε στην κινεζική εταιρεία Baosteel, που τον αγόρασε στην τιμή των 120 δολαρίων τον τόνο, σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση τιμή των 160 δολαρίων που πλήρωναν οι τοπικές αμερικανικές εταιρείες σιδηρουργίας.

Από τους 185,101 τόνους σιδήρου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA) κατάφερε να διασώσει μόνο 150 κομμάτια σιδήρου για περαιτέρω ανάλυση. Η Ομάδα Αξιολόγησης Οικοδομικής Επάρκειας στην οποία ανέθεσε η FEMA να συντάξει τη σχετική αναφορά για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει καν πρόσβαση στο χώρο ούτε της επετράπη να συλλέξει δείγματα σιδήρου.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, που έχει υπογραμμιστεί από πυροσβέστες όπως ο Erik Lawyer, πως η καταστροφή των τεκμηρίων που συντελέστηκε με αυτή την επιχείρηση εκκαθάρισης του χώρου συνιστά παραβίαση αρκετών οδηγιών σχετικά με τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων σε σκηνές εγκλήματος για περαιτέρω έρευνα.

Αντιμέτωπο με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την απόρριψη των λειψάνων των θυμάτων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου σε χωματερές, το Πεντάγωνο υποχρεώνεται να υπερασπιστεί τις ενέργειές του και αυξάνεται η πίεση για την απόλυση των υπευθύνων αυτής της βεβηλωτικής πράξης.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει χάσει τη δουλειά του ούτε έχει επιπληχθεί για την συστηματική και κατάφορη παραβίαση πρωτοκόλλων και οδηγιών διαχείρισης χώρων τέλεσης εγκληματικών ενεργειών σε σχέση με την καταστροφή των τεκμηρίων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Επίσης, δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από το FBI και τους δημοτικούς αξιωματούχους για το πώς κατέστη δυνατόν να ανακαλύψουν στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου σχεδόν άθικτα διαβατήρια από τους επιβάτες των μοιραίων πτήσεων αλλά δεν έχουν παράσχει στοιχεία για 1,000 σχεδόν ανθρώπινα πτώματα.

Πηγή: The Corbett Report