Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κούβα! Αφρική! Επανάσταση!

Ο Νέλσον Μαντέλα με τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα το 1991, στο πρώτο ταξίδι του πρώτου έξω από την Αφρική μετά την απελευθέρωσή του έπειτα από 27 χρόνια φυλάκισης από το Νοτιο-Αφρικανικό καθεστώς του απαρτχάϊντΗ εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της Κουβανικής υποστήριξης των Αφρικανικών επαναστάσεων. Αυτό το ντοκυμαντέρ ξετυλίγει το νήμα του Ψυχρού Πολέμου μέσα από το πρίσμα της λιγότερο γνωστής του αρένας, της Αφρικής.

Στα συμφραζόμενα του ανταγωνισμού μεταξύ καπιταλιστικών και κομμουνιστικών δυνάμεων, οι λαοί της Αφρικής προσπάθησαν για πρώτη φορά να ανακτήσουν τον έλεγχο των χωρών τους.

Από την εκστρατεία του Τσε Γκεβάρα στο Κονγκό το 1965 έως την απελευθέρωση της Γουινέας Μπισάο το 1974 και της Αγκόλας το 1975 και αργότερα την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ναμίμπια το 1988, πάνω απο 450.000 Κουβανοί πολέμησαν δίπλα στους Αφρικανούς επαναστάτες στους απελευθερωτικούς τους αγώνες εναντίον των ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών χωρών, των μισθοφόρων τους και των Νοτιο-Αφρικανών του απαρτχάϊντ.

Ακόμη και σήμερα τα ονόματα του Τσε Γκεβάρα, του Φιντέλ Κάστρο, του Πατρίς Λουμούμπα, του Αμιλκάρ Καμπράλ και του Αγκοστίνο Νέτο είναι συνώνυμα του αγώνα για ανεξαρτησία.