Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

28 Οκτ 2012 Θεσσαλονίκη – Μικροσυμπλοκές διαδηλωτών με MAT

Υπό πρωτοφανή αστυνομικα μέτρα τελέστηκε η στρατιωτική παρέλαση εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Λεωφορεία και στρατιωτικά οχήματα ήταν παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές της παραλιακής λεωφόρου, από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ανθέων μέχρι το ύψος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σε όλο το μήκος αυτής της διαδρομής ελάχιστα ήταν τα ανοίγματα για την οπτική πρόσβαση των πολιτών στη παρέλαση, με συνέπεια πολλοί προσερχόμενοι να αποχωρούν απογοητευμένοι.
Τα μόνο δύο (αντικρυστά) ανοίγματα ήταν ακριβώς στο ύψος του επιμελητηρίου – όπου ήταν συγκεντρωμένες και οι περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις

Πρέπει να επισημανθεί εδώ ο ιδιαίτερος ζήλος που επιδείκνυαν μέλη των αστυνομικών δυνάμεων να συμπλακούν με τον κόσμο, την ώρα που οι αρχηγοί τους τούς διέταζαν να οπισθοχωρήσουν.
Δημιουργούσαν έτσι από το τίποτα σκηνικό έντασης, με αστυνομικούς να τρέχουν να “συνδράμουν” στην απώθηση διαδηλωτών στα μετόπισθεν, την ώρα που πιο μπροστά στο δρόμο υπήρχαν συγκεντρωμένοι άλλοι διαδηλωτές, με τις δύο ομάδες να μπλέκονται μεταξύ τους, οσότου οι “προωθημένοι” άνδρες των ΜΑΤ εισακούσουν τους ανωτέρους και οπισθοχωρήσουν στον κεντρικό όγκο των δυνάμεων τάξης.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις αστυνομικές επιθέσεις, ενώ ένας διαδηλωτής, μέλος του δικηγορικού συλλόγου απαιτούσε να μάθει τα στοιχεία του άνδρα των ΜΑΤ που τον χτύπησε με το γκλομπ χωρίς να έχει προβεί σε οποιαδήποτε προκλητική ή παράνομη ενέργεια (4:10).
Ένα δεύτερο επιμέρους περιστατικό προκλήθηκε όταν άλλος άνδρας των ΜΑΤ έβγαλε το κινητό του και άρχισε να καταγράφει σε βίντεο τον διαδηλωτή που κατέγραφε επίσης σε βίντεο το περιστατικό (5:16).
Όταν δέχθηκε κατηγορίες και επιθέσεις από ορισμένους διαδηλωτές, ο άνδρας των ΜΑΤ προέβη σε απειλή σε βάρος των διαδηλωτών δηλώνοντας “ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕΤΑ”.

Μετά το πέρας των όποιων μικροεπεισοδίων οι διαδηλωτές παρέμεναν συγκεντρωμένοι για να πραγματοποιήσουν πορεία, αλλά η καθυστέρηση εκκένωσης του δρόμου από την αστυνομία τους ανάγκασε να τη πραγματοποιήσουν στην Β.Όλγας.
Η πορεία έληξε στο τέρμα περίπου της Β.Γεωργίου, υπό τη συνεχή εποπτεία αστυν. ελικοπτέρου και δυνάμεων ΜΑΤ που ακολουθούσαν τους διαδηλωτές.