Υπό πρωτοφανή αστυνομικα μέτρα τελέστηκε η στρατιωτική παρέλαση εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Λεωφορεία και στρατιωτικά και αστυνομικά οχήματα ήταν παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές της παραλιακής λεωφόρου, από το ύψος της διασταύρωσης της Μ.Αλεξάνδρου με την οδό Ανθέων μέχρι το ύψος του περιφερειακού Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σε όλο το μήκος αυτής της διαδρομής ελάχιστα ήταν τα ανοίγματα για την οπτική πρόσβαση των πολιτών στη παρέλαση, ενώ ήταν αδύνατο να διασχίσει κανείς το μήκος της λεωφόρου από τον παραλιακό δρόμο από την μία άκρη στην άλλη, λόγω μπλόκων της αστυνομίας, ενώ και οι “άκρες” του δρόμου αυτού ήταν γεμάτες με τα παρατεταγμένα σώματα (που διένυσαν και μικρότερη απόσταση απ ότι συνήθως) κλείνοντας “αεροσταγώς” τη πρόσβαση στους πολίτες. Συνέπεια αυτής της διαρρύθμισης ήταν συνέπεια πολλοί (από τους λίγους συγκριτικά) πολίτες που προσήλθαν να αποχωρούν απογοητευμένοι.
Τα μόνο δύο (αντικρυστά) ανοίγματα ήταν ακριβώς στο ύψος του επιμελητηρίου – όπου ήταν συγκεντρωμένες και οι περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις – ενώ από την κάτω πλευρά της λεωφόρου σε εκείνο το ύψος, όπου φαινόταν να έχουν προνομιακή πρόσβαση συγγενείς των παρελαυνόντων, η αστονομική παρουσία ήταν πιο χαλαρή.
Πέρα από αυτό το σημείο η πρόσβαση ήταν απογορευμένη για τους πολίτες, πλην των κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχαν και προσκεκλημένων, και σε μήκος 550 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση από την εξέδρα των επισήμων ήταν παρατεταγμένες ένοπλες (επίλεκτες) στρατιωτικές δυνάμεις (επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί συμμετοχής τους στον σχεδιασμό ασφαλείας της εκδήλωσης), ενώ μεταλλικά κιγκλιδώματα και ισχυρή αστυνομική παρουσία απέκλειαν την πρόσβαση στους όποιους ενδιαφερομένους.
Επιπλέον, ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσα εποπτεύοντας τις εξελίξεις πριν την έναρξη αλλά και καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και για πολλή ακόμη ώρα μετά τη λήξη της, ακολουθώντας τους – λίγους συγκριτικά – πολίτες που διαδήλωσαν επί των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου.
Ο σχεδιασμός της αστυνομίας προφανώς είχε γίνει με γνώμονα όχι μόνο την αποτροπή αλλά και την πρόληψη οποιασδήποτε ενέργειας διαμαρτυρίας. Μαζί πέτυχε βέβαια και την μετατροπή του εορτασμού μιας εθνικής επετείου σε μια “VIP” εκδήλωση για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και λιγοστούς επιλεγμένους καλεσμένους.
Ο κόσμος, πλην των μικρών ομάδων διαμαρτυρομένων και των συγγενών και φίλων των παρελαυνόντων, πρακτικά αποκλείστηκε από τη συμμετοχή στον εορτασμό. Λόγω και του ψιλόβροχου ίσως η προσέλευση ήταν μικρή, αλλά τα αστυνομικά μέτρα έδιωξαν κι αυτούς που θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά την εκδήλωση.
Η κυβέρνηση, αδύναμη σε λαϊκή στήριξη όσο ποτέ άλλοτε, πέτυχε να αποκλείσει τη πιθανότητα μιας μαζικής λαϊκής έκφρασης δυσαρέσκειας που θα έπληττε το πολιτικό της προφίλ, το οποίο εμφανώς καλλιεργεί για το εξωτερικό της χώρας και μόνο, επιλέγοντας να μην διακινδυνεύσει να συγχρωτιστεί καθόλου με τους πολίτες της χώρας και μ’ αυτό τον τρόπο κατάφερε να υπογραμμίσει την απόσταση που την χωρίζει από το δημοκρατικό σώμα.
Μικροεπεισόδια
Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές από τη πλευρά του Επιμελητηρίου ανήκαν κυρίως στις οργανωμένες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ από τη πλευρά του Μακεδονία Παλάς υπήρχαν κυρίως μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
Γύρω στις 12:25 κι ενώ η στρατιωτική παρέλαση είχε λήξει και τα αστυνομικά, στρατιωτικά και άλλα οχήματα που έκλειναν τον δρόμο αποχωρουσαν, οι πρώτοι διαδηλωτές ανέβηκαν στο οδόστρωμα κοντά στο Τεχνικό Επιμελητήριο, χωρίς να προηγηθεί ή να προκληθεί καμία συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ακριβώς σε αυτό το χρονικό σημείο, όμως, άρχισε να δημιουργείται ένταση, διότι η αστυνομία απέτρεπε τον κόσμο από τα πλάγια του δρόμου, και κυρίως από την πάνω πλευρά, να ανεβεί στο οδόστρωμα.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν οι αστυνομικές δυνάμεις να παραταχθούν κάθετα στο δρόμο, αφήνοντας όμως τον κόσμο να συγκεντρωθεί επί της παραλιακής. Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ για αρκετή ώρα καθυστερούσαν τη μετακίνηση, ζητώντας περισσότερο χρόνο για την αποχώρηση των επισήμων, ακόμη και για να ολοκληρωθεί και η αεροπορική επίδειξη. Καθώς, όμως, ένα μέρος του κόσμου βρισκόταν ήδη επί της παραλιακής χωρίς να προκαλείται πρόβλημα ή ένταση, αυτή η διττή κι αντικρουόμενη τακτική της αστυνομίας δημιουργούσε ανυπομονησία στους διαδηλωτές.
Όταν τελικά έδωσαν οι υπεύθυνοι εντολές για κάθετη στο οδόστρωμα παράταξη των αστυνομικών δυνάμεων, πολλοί αστυνομικοί αδρανούσαν και καθυστερούσαν να ανταποκριθούν στις εντολές, με αποτέλεσμα να υπάρξει λεκτική ένταση κι αντιπαράθεση με μέρος των διαδηλωτών, που από τη μεριά τους αδημονούσαν να διαδηλώσουν.
Κι ενώ οι αστυνομικοί στα πλάγια του δρόμου απομακρύνονταν και διαδηλωτές ανέβαιναν στο οδόστρωμα, μικρή ομάδα αστυνομικών επιχείρησε να απομακρύνει και να απωθήσει εκείνους τους διαδηλωτές που είχαν ήδη βρεθεί νωρίτερα στη μέση της λεωφόρου, με το παράδοξο αποτέλεσμα μπροστά ακριβώς στο κεντρικό οδόφραγμα των αστυνομικών να υπάρχουν διαδηλωτές και στα μετόπισθεν άλλοι αστυνομικοί να επιτίθενται σε εκείνους που προχωρούσαν για να ενωθούν με εκείνους τους διαδηλωτές που ήταν μπροστά τους και που είχαν βγει στη λεωφόρο.
Πρέπει να επισημανθεί εδώ ο ιδιαίτερος ζήλος που επιδείκνυαν μέλη των αστυνομικών δυνάμεων να συμπλακούν με τον κόσμο, την ώρα που οι αρχηγοί τους τούς διέταζαν να οπισθοχωρήσουν.
Δημιουργούσαν έτσι από το τίποτα σκηνικό έντασης, με αστυνομικούς να τρέχουν να “συνδράμουν” στην απώθηση διαδηλωτών στα μετόπισθεν, την ώρα που πιο μπροστά στο δρόμο υπήρχαν συγκεντρωμένοι άλλοι διαδηλωτές, με τις δύο ομάδες να μπλέκονται μεταξύ τους, οσότου οι “προωθημένοι” άνδρες των ΜΑΤ εισακούσουν τους ανωτέρους τους και οπισθοχωρήσουν στον κεντρικό όγκο των δυνάμεων τάξης.
Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις αστυνομικές επιθέσεις στον επικεφαλής των ΜΑΤ που προσπαθούσε να συντονίσει τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμων, ενώ ένας διαδηλωτής, μέλος του δικηγορικού συλλόγου, απαίτησε να μάθει τα στοιχεία του άνδρα των ΜΑΤ που τον χτύπησε με το γκλομπ χωρίς να έχει προβεί σε οποιαδήποτε προκλητική ή παράνομη ενέργεια (4:10).
Ένα δεύτερο επιμέρους περιστατικό προκλήθηκε όταν άλλος άνδρας των ΜΑΤ έβγαλε το κινητό του και άρχισε να καταγράφει σε βίντεο τον διαδηλωτή που κατέγραφε επίσης σε βίντεο το περιστατικό (5:16).
Όταν δέχθηκε κατηγορίες και επιθέσεις από ορισμένους διαδηλωτές, ο άνδρας των ΜΑΤ προέβη σε απειλή σε βάρος των διαδηλωτών δηλώνοντας “θα τα πούμε μετά“.
Μετά τη λήξη των όποιων μικρο-επεισοδίων έλαβαν χώρα, οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα συγκεντρωμένοι, περιμένοντας την αστυνομία να ανοίξει τον δρόμο για να παρελάσουν και οι ίδιοι διαμαρτυρόμενοι για τη κυβερνητική πολιτική.
Η αστυνομία όμως, παρότι και οι επίσημοι και ο μεγαλύτερος όγκος των τμημάτων που ήταν παρατεταγμένα κατα μήκος του δρόμου είχαν αποχωρήσει, δεν φαινόταν πρόθυμη να αφήσει τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία.
Ένα μέρος των διαδηλωτών έφυγε νωρίτερα, παρελαύνοντας στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την αντίθετη του κέντρου κατεύθυνση, και κάνοντας ένα κύκλο, διαδήλωσε κατα μήκος της Βασιλίσσης Όλγας. Λίγο πριν φθάσει αυτό το μπλοκ διαδηλωτών στο ύψος του περιφερειακού Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο υπόλοιπος όγκος των διαδηλωτών ανέβηκε στην Β.Όλγας προκειμένου να διαδηλώσει προς το κέντρο.
Τελικά η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος της Βασιλέως Γεωργίου, ενώ αν και ο όγκος των διαδηλωτών ήταν συγκριτικά μικρός, ελικόπτερο της αστυνομίας επόπτευε καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής τη πορεία, την οποία ακολουθούσαν επίσης από το πεζοδρόμιο και δυνάμεις των ΜΑΤ.