Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Στόματα ερμητικά κλειστά

Χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού έγινε η έφοδος των ΕΚΑΜ στην πτέρυγα Α2 των Φυλακών Γρεβενών, όπως ανέφερε στην «Ε» συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ και οι ίδιοι οι κρατούμενοι, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες, υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση, υποστηρίζουν ότι ούτε εισαγγελέας ούτε ο διευθυντής των φυλακών ήταν παρόντες.

Η «Ε» δημοσιεύει σήμερα την επώνυμη καταγγελία της αδελφής κρατουμένου, η οποία έδωσε το έναυσμα για την κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά (αρ. πρωτ. 3808/15.5.2013) που υπέβαλαν 60 κρατούμενοι της Α2 πτέρυγας προς τη διεύθυνση των φυλακών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, δύο ημέρες μετά την εισβολή των ΕΚΑΜ.

Την ίδια ώρα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς αρκετοί κρατούν το στόμα τους κλειστό, ενώ αντίθετα υπάρχουν και εκείνοι που, ανεπισήμως, επιβεβαιώνουν τις αγριότητες των ανδρών της αστυνομίας. Το ζήτημα είναι τι στάση θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του υπουργείου Δικαιοσύνης, αν δηλαδή αποφασίσουν να καταθέσουν επωνύμως όσα πραγματικά συνέβησαν το Σάββατο στις 13 Απριλίου. Πάντως, ως προς τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν παρών εισαγγελέας, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι κάμερες της φυλακής, που δεν τον έχουν καταγράψει να μπαίνει στην πτέρυγα Α2».

Το θέμα των καταγγελιών για παράνομη επιχείρηση, που συνοδεύτηκε από απίστευτες βαναυσότητες από την πλευρά των αστυνομικών θα απασχολήσει και τη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που απηύθυναν στους δύο συναρμόδιους υπουργούς τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Η αδελφή του έγκλειστου, η οποία έκανε επωνύμως την καταγγελία για χρήση βίας στο υπουργείο, επανήλθε με δεύτερο έγγραφό της, ζητώντας να διαταχθεί ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη το ταχύτερο δυνατόν, «τώρα που είναι εμφανή τα σημάδια από το ρεύμα». Παράλληλα, τονίζει ότι «οι ανακρίσεις έγιναν σε άλλες πτέρυγες, όπου δεν έγινε έφοδος, και όχι στην πτέρυγα του αδελφού μου, την Α2».

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές Τ. Κουράκης, Β. Κατριβάνου και Δ. Τσούκαλης ζητούν εξηγήσεις:

– Γιατί παρατηρείται το τελευταίο διάστημα η συστηματική επέμβαση των ΕΚΑΜ εντός των φυλακών; Γιατί ανατίθεται πλέον στην ουσία ο έλεγχος των φυλακών στα ΕΚΑΜ;

– Ο καταγγελλόμενος έλεγχος των κρατουμένων με μεθόδους άγριας καταστολής και βασανισμού έγινε έπειτα από εντολή και γνώση των αρμοδίων υπουργών;

– Για ποιο λόγο ενεργοποιήθηκε ο «έκτακτος» μηχανισμός επέμβασης των ΕΚΑΜ στις Φυλακές Γρεβενών; Από ποιον, πότε και υπό ποιες συνθήκες κλήθηκε ο εισαγγελέας στον οποίο αναφέρεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης; Ποιος ήταν ο αναφερόμενος εισαγγελέας και πού βρισκόταν κατά το χρόνο των επιχειρήσεων των ΕΚΑΜ μέσα στις φυλακές;

– Ποια τα μέτρα που λαμβάνουν τα συναρμόδια υπουργεία για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων τέτοιων παρόμοιων, απάνθρωπων, εξευτελιστικών και επικίνδυνων πρακτικών απέναντι σε κρατουμένους του ελληνικού κράτους;

Η μηνυτήρια αναφορά των 60

«Κατά τη μεσημεριανή ώρα 2.10 στις 13 Απριλίου 2013 δεχθήκαμε επίθεση από τα ΜΑΤ και σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε γινόμενο έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, χωρίς να αντισταθεί κανείς, αναίτια και χωρίς λόγο, οι άνθρωποι της έρευνας εκδήλωσαν όλη τη βαρβαρότητα, τη χυδαιότητα και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι κινήσεις τους θύμιζαν άλλες εποχές, ναζιστικών και γερμανοφασιστικών βασανιστηρίων, όπου οι ναζί ηδονίζονταν να βασανίζουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, ορμώντας στα κελιά μας, χωρίς κανείς κρατούμενος να αντισταθεί και να δώσει την παραμικρή αφορμή, μας ξυλοκοπούσαν ασύστολα, έκαναν χρήση ηλεκτροσόκ σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, χέρια, πόδια, λαιμούς, κεφάλια, ακόμη και στα μάτια των κρατούμενων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Οι βρισιές τους κάθε άλλο παρά σωφρονιστικούς υπαλλήλους θύμιζαν. Βρίστηκαν οι οικογένειές μας, οι μητέρες μας. Σημειωτέον ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εντεταλμένα όργανα της Δικαιοσύνης.

Κατά την έρευνα των ΜΑΤ και σωφρονιστικών υπαλλήλων, σκίστηκαν σημαίες ξένων κρατών, φωτογραφίες παιδιών, αγαπημένων προσώπων, καθώς και έγγραφα δικαστηρίων. Ολα αυτά έγιναν επίτηδες και με ιδιαίτερη μανία, έχοντας γνώση για την καταστροφή που προκαλούσαν οι ελεγκτές. Οι κρατούμενοι έχουν μώλωπες παντού από τη βαρβαρότητά τους. Τα πενιχρά αντικείμενα που είχαμε λάβει, λάδι, σαμπουάν, καφέ, ζάχαρη, σάλτσες, χύνονταν με υπεροψία πάνω στα ρούχα μας με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

Κύριε διευθυντά, κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, θέλουμε να σας ρωτήσουμε και να μας απαντήσετε αν τα γεγονότα αυτά τα γνωρίζετε και αν σας βρίσκουν σύμφωνους. Αν δεν τα γνωρίζετε, προστατέψτε μας από τέτοιες πράξεις που δυσφημίζουν τόσο εσάς όσο και το σωφρονιστικό σας κατάστημα, αλλά και θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας. Σκοπός σας είναι οι κρατούμενοι να σωφρονιστούν και να βγουν υγιείς πολίτες στην κοινωνία. Με τέτοιες πράξεις τούς ωθείτε να κάνουν και να ζητάνε αντεκδικητική δικαιοσύνη. Περιμένουμε να αποκατασταθούν οι κρατούμενοι που έπαθαν βλάβη, ηθική και υλική, με πραγματογνώμονα. Επίσης, ευελπιστούμε να βάλετε τέλος στα γεγονότα αυτά και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».

Τι αναφέρει η επώνυμη καταγγελία της αδελφής κρατουμένου των Φυλακών Γρεβενών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Καταγγέλλουμε τον άδικο ξυλοδαρμό του Κ.Χ. από κουκουλοφόρους το περασμένο Σάββατο, ύστερα από επέμβαση στα κελιά του καταστήματος κράτησης Γρεβενών και κυρίως την τοποθέτηση στο λαιμό του κολάρου με ρεύμα, με συνέπεια εμφανή καψίματα στο λαιμό. Τα πρησμένα πόδια, το γύμνωμα και το σύρσιμο μπρούμυτα στο διάδρομο, όλα αυτά αποτελούν βασανισμούς της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά παράβαση του άρθρου 137 ΠΚ και αντίκεινται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Χάρτα του ΟΗΕ. Υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που αποδεικνύει όλα αυτά.

Ζητούμε την άμεση μεταγωγή του Κ.Χ. σε άλλη φυλακή, διότι κινδυνεύει η ζωή του για λόγους προσωπικής του ασφαλείας, καθώς έχει λάβει 7 άδειες και έχει μικρό υπόλοιπο ποινής»

Πηγή: Ελευθεροτυπία