Η αποκάλυψη ανήκει στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, κυβερνητικούς συνεταίρους της Μέρκελ, που επιμένουν στην ανάγκη ορισμού Επιτρόπου στη χώρα μας.
Δικό της ”Επίτροπο λιτότητας” με διευρυμένες αρμοδιότητες και υποχρέωση αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος κάνει, επίσης, λόγο για ”ανυπολόγιστο οικονομικό και πολιτικό κόστος” από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην ”Der Tagesspiegel” εμφανίζεται να συμφωνεί απολύτως με την ιδέα του ορισμού ενός ”Επιτρόπου”, ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.
”Έχει μικρή σημασία να μαλώνουμε για τη λέξη, που θα επιλέξουμε. Υποστηρίζω στην ουσία απόλυτα αυτό που ζητάει ο Φόλκερ Κάουντερ (ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών που υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να διοικηθεί πιο αυστηρά, εν ανάγκη και από ”Επίτροπο”). Πρέπει να είναι δυνατό να βοηθήσεις χώρες που δεν προχωρούν με τις δικές τους δυνάμεις. Το πώς θα το ονομάσεις αυτό και τι περιεχόμενο θα του δώσεις, πρέπει να το συζητήσεις με ηρεμία και ησυχία. Βασίζομαι εδώ και σε μια διαδικασία εκμάθησης στην Ελλάδα. Ήδη δεχόμαστε τα πρώτα θετικά μηνύματα. Η Ελλάδα φαίνεται σχεδιάζει έναν δικό της “Επίτροπο λιτότητας” με μεγάλες αρμοδιότητες και εξουσίες και υποχρέωση για αναφορά προς το ΔΝΤ και ΕΚΤ” επισημαίνει.
Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών αναφέρεται ακόμη σε ”δηλώσεις καλής θέλησης” από την Ελλάδα, αλλά σε ”λίγες μεταρρυθμίσεις” και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο δέκα ετών, προκειμένου να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως έκανε η Γερμανία με την ”Ατζέντα 2010”.
Αναγνωρίζει ότι δεν είναι καλό αν οι Έλληνες αντιλαμβάνονται όλα όσα γίνονται ως υπαγόρευση αλλά τονίζει ότι η ελληνική πολιτική ως τώρα δεν ήταν ικανή να κάνει μόνη της το απαραίτητο και αποδίδει την κρίση χρέους σε τεχνητή διόγκωση του δημόσιου τομέα.
Προτείνει λοιπόν μεταρρυθμίσεις, με απελευθέρωση της αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις και αποτελεσματική διοίκηση και καλεί την Ελλάδα να αντιγράψει τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κ. Αλμάιερ εξηγεί ότι το κόμμα του αναμένει την Έκθεση της τρόικας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, στο μεταξύ, στις απαραίτητες ενέργειες.
”Είμαστε από το καλοκαίρι του 2011 πρόθυμοι για δεύτερο πακέτο βοήθειας, αλλά πρέπει να περιμένουμε ότι θα υλοποιηθούν όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έχουν δεσμευθεί ήδη πολλές φορές. Το δεύτερο πακέτο μπορεί να υπάρξει μόνο αν δοθεί από την ελληνική πλευρά η απόδειξη της απόλυτης σοβαρότητας” δηλώνει και διευκρινίζει ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν είτε η χώρα παραμείνει στο ευρώ είτε όχι.
Σημειώνει, πάντως, ότι ”η καλύτερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους είναι να διατηρήσουμε την Ευρωζώνη με όλα τα μέλη, καθώς το ευρώ είναι ένα οικονομικό αλλά και πολιτικό σχέδιο και το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο, εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει”.
Απορρίπτει, ωστόσο, την ιδέα ενός ”νέου Σχεδίου Μάρσαλ” και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να προκληθεί με χρήματα, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
”Δεν φέρνεις ιδιωτικά χρήματα μέσω δημοσίου χρήματος, αλλά με αξιόπιστη πολιτική”, λέει χαρακτηριστικά.