Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα δάκρυα της Γάζας

Βομβαρδισμός συνοικίας Το ντοκυμαντέρ “Τα δάκρυα της Γάζας” είναι μια από τις πιο συνταρακτικές παραγωγές που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα για την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και είναι αφιερωμένη σε ένα από τα πιο δραματικά περιστατικά της, την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα τον Δεκέβριο 2008 – Ιανουάριο 2009.

Στα πλαίσια της επιχείρησης “Ρίψη Μολύβδου” (Cast Lead), όπως είχε ονομαστεί, που διήρκησε 22 μέρες από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 και περιελάμβανε τόσο εναέριες επιδρομές όσο και χερσαία εισβολή – στις 3 Γενάρη 2009 – βομβαρδίστηκαν καίριες υποδομές ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, στοχεύθηκαν σπίτια και γειτονιές, νοσοκομεία και ιατρικές μονάδες, τζαμιά, ακόμη και το σχολείο των Ηνωμένων Εθνών όπου συνέρρεαν οι έντρομοι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας με τις οικογένειές τους για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, τα καταρρέοντα κτίρια και τους πυροβολισμούς των Ισραηλινών στρατιωτών.

Λόγω του περιορισμού που είχε επιβληθεί από το Ισραήλ στην πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα κατά την διάρκεια διεξαγωγής της επίθεσης, τα ντοκουμέντα που καταγράφει η κάμερα της Νορβηγίδας σκηνοθέτιδας Vibeke Løkkeberg είναι ιδιαίτερα σπάνια. Οι θεατές να έχουν, επίσης, υπόψη τους ότι περιλαμβάνονται και σοκαριστικά στιγμιότυπα των θυμάτων των βομβαρδισμών.

Κατεστραμμένο τζαμί από τους βομβαρδισμούςΛευκός φώσφορος εκρήγνυται πάνω από τη πόλη της Γάζας

Εκτός από το βαρύ οικονομικό πλήγμα – 20.000 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν βαριές ζημιές – η ισραηλινή επιχείρηση στοίχισε τη ζωή σε 1387 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά (257 θύματα κάτω των 16 ετών), φέρνοντας σε απελπισία τους επιζώντες κατοίκους μιας από τις πιο πυκνοκατοιτημένες περιοχές του πλανήτη που ήδη υπέφεραν από τον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό της Γάζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έκανε χρήση και απαγορευμένων όπλων όπως βομβών λευκού φωσφόρου, ενώ στο ντοκυμαντέρ περιλαμβάνονται και αποδείξεις σκόπιμης στόχευσης των πολιτών, αλλά και εκτελέσεων ακόμη και μικρών παιδιών.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκυμαντέρ είναι διαθέσιμες στην σχετική ιστοσελίδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.