Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

“Εσωτερική Κομπίνα” (Inside Job)

Inside JobΠαρακολουθήστε το εξαιρετικό (και πολυβραβευμένο) ντοκυμαντέρ του Charles Ferguson «Εσωτερική Κομπίνα» (Inside Job) με θέμα τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2008 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, κρατώντας ακόμη πολλές χώρες δέσμιες των συνεπειών της.

Το ντοκυμαντέρ συνθέτουν συνεντεύξεις πολιτικών, δημοσιογράφων και ισχυρών οικονομικών στελεχών, πολλών ερευνητών και καίριες αναλύσεις που σκιαγραφούν τη σαθρότητα του τρέχοντος οικονομικού συστήματος, καθώς και τη διαπλοκή μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων από την οποία εξαρτάται και την οποία ενισχύει.

Αποτελεί την πιο πλήρη και εμπεριστατωμένη, μέχρι στιγμής, αποτύπωση και παρουσίαση σε ντοκυμαντέρ των σφαλμάτων και των αποτυχιών της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης και των εφαρμογών της, καθώς και της διασύνδεσης μεταξύ τραπεζών, επενδυτικών ομίλων, οίκων αξιολόγησης, οικονομικών θεσμών, κρατικής διοίκησης, οικονομικών εμπειρογνωμόνων, προβεβλημένων ακαδημαϊκών οικονομολόγων, που κατέστησε δυνατή και προκάλεσε τη κρίση, και τη μετέτρεψε σε κρίση δημοσίου χρέους που επιβλήθηκε στους πολίτες της κάθε χώρας.

Ίσως μια αδυναμία της παραγωγής είναι πως λόγω της εσωτερικής κριτικής της στόχευσης, εναντίον των Αμερικανών κρατικών και οικονομικών στελεχών, φαίνεται να αφήνει στο απυρόβλητο τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες, που παρουσιάζονται κι αυτοί ως επικριτικοί στις επιλογές των αμερικανών ομολόγων τους. Τα λεχθέντα, ωστόσο, μπορούν να αξιοποιηθούν και για την κατανόηση της οικονομικής/πολιτικής/ακαδημαϊκής διαπλοκής στην Ευρώπη.

https://www.youtube.com/watch?v=KbWTl82ZL_k