Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Η Διεθνής Αμνηστία για την αυθαίρετη βία κατά δημοσιογράφων

Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος δέχθηκε επίθεση από άντρες των ΜΑΤ στις 7 Απριλίου 2012 Τις βαθύτατες ανησυχίες της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων της 6ης και 7ης Απριλίου 2012 στην Αθήνα, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Όπως τονίζει, τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυθαίρετης και καταχρηστικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ όχι μόνο πλήττουν το δικαίωμά τους στη σωματική ακεραιότητα και το δικαίωμά τους να μην υποβάλλονται σε κακομεταχείριση, αλλά, επιπλέον, έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην Ελευθερία της Έκφρασης.

Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση έχει παρακολουθήσει τις υποθέσεις αρκετών δημοσιογράφων και φωτογράφων που έχουν υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία, ενόσω προσπαθούσαν να καλύψουν διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και άλλες διαδηλώσεις στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι που δέχθηκαν τις επιθέσεις ήταν ευκρινώς αναγνωρίσιμοι ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Μερικοί από τους δημοσιογράφους είπαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση και φραστικές επιθέσεις εκ μέρους της αστυνομίας περισσότερες από μία φορές.

Ο Άρης Μεσσήνης, φωτορεπόρτερ, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε δεχθεί τρεις φορές επίθεση από την αστυνομία ενόσω κάλυπτε διαδήλωση στις 17 Νοεμβρίου 2010. Ο δημοσιογράφος, Μανώλης Κυπραίος, έχασε πλήρως την ακοή του, όταν, σύμφωνα με αναφορές, μέλος των ΜΑΤ πέταξε εναντίον του χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, ενόσω κάλυπτε διαδήλωση εναντίον των μέτρων λιτότητας στις 15 Ιουνίου 2011. Ο Δημήτρης Τρίμης, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, υπέστη κάταγμα στο χέρι ύστερα από πτώση, όταν, όπως καταγγέλλεται, αστυνομικοί άρχισαν να τον σπρώχνουν και να τον κλοτσούν -όταν εκείνος τους ζήτησε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν βία εναντίον διαδηλωτών στην διαδήλωση της 29ης Ιουνίου 2011.

Ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, νοσηλεύτηκε και υποβλήθηκε σε χειρουργείο αφού υπέστη κάταγμα στο κρανίο, όταν, σύμφωνα με αναφορές, αστυνομικός των ΜΑΤ τον χτύπησε με κλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στις 7 Απριλίου 2012. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάριος Λώλος έχει υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του ως φωτογράφου. Έχει χτυπηθεί στο κεφάλι από την αστυνομία άλλες δυο φορές, σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Ο Μάριος Λώλος ήταν μεταξύ των ρεπόρτερ που προσπαθούσαν να καλύψουν τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα, συνταξιούχου φαρμακοποιού, Δημήτρη Χριστούλα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ υπέστησαν κακομεταχείριση από τα ΜΑΤ και τη διάρκεια της ίδιας διαδήλωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι, για την υπόθεση του Μανώλη Λώλου, έχουν ξεκινήσει ποινική διερεύνηση και ένορκη διοικητική εξέταση. Παρόλα αυτά, η οργάνωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις Αρχές για άμεσες, ενδελεχείς, ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες, που θα οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη για όλες τις υποθέσεις κακομεταχείρισης δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.

Πηγή: TVXS