Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Το Al Jazeera προμήθευσε με δορυφορικό εξοπλισμό τους Σύριους αντάρτες

Για μεροληψία στη κάλυψη των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης κατηγορεί το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera πρώην ανταποκριτής του από το Λίβανο.Ο Ali Hashim, πρώην υπάλληλος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που έχει βάση στο Κατάρ, ισχυρίζεται πως το κανάλι προμήθευσε τους Σύριους αντάρτες με δορυφορικά επικοινωνιακά εργαλεία για να έχουν εξασφαλισμένη τηλεφωνική και διαδικτυακή σύνδεση. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημοσιογράφου, ο σταθμός πλήρωσε 50.000 δολάρια για τον εξοπλισμό και για τη λαθραία μεταφορά του από τα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, ώστε να έχει ενημέρωση για τις εξελίξεις εκ των έσω.

Ένα μήνα νωρίτερα, ο Ali Hashim με δύο άλλους ανταποκριτές που εργάζονταν για το Al Jazeera στο Λίβανο παραιτήθηκαν από τη θέση του λόγω διαφωνιών με το κανάλι ως προς τον τρόπο κάλυψης της Αραβικής Άνοιξης. Η μετάδοση της λαϊκής αναταραχής στο Μπαχρέϊν και στη Συρία ανέδειξε ξεκάθαρα τις διαφορές μεταξύ των τριών ανδρών και του εργοδότη τους.

“Ο σταθμός έπαιρνε συγκεκριμένη θέση. Ανακατεβόταν σε κάθε επιμέρους λεπτομέρεια των αναφορών για τη Συριακή επανάσταση. Την ίδια στιγμή σχεδόν συγκάλυπτε ό,τι λάμβανε χώρα στο Μπαχρέϊν”

Ο δημοσιογράφος αναφέρειπως οι αρχές του Κατάρ όριζαν τη πολιτική ατζέντα και δημιουργούσαν τη δική τους εκδοχή για τη Συριακή κρίση.

“Πήγαμε στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Εκεί κατέστη προφανές πως μαχητές εισέρχονταν στη Συρία από το Λίβανο για να συγκρουστούν με τη τον Συριακό τακτικό στρατό που βρισκόταν 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα. […] Πήραμε φωτογραφίες από αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ο σταθμός τις απέρριψε. Μου ζητήθηκε να ξεχάσω το θέμα και να επιστρέψω στη Βηρυττό”

Σε μια παλαιότερη συνέντεξη με την Λιβανέζικη εφημερίδα As-Safir, ο Ali Hashim χαρακτήρισε την πολιτική του Al Jazeera ως “πληροφοριακή αυτοκτονία”.

Η Συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ορισμένα Αραβικά πρακτορεία ειδήσεων για μεροληπτική κάλυψη της αναταραχής. Ο Ali Hasmin, όμως, αναφέρει πως και οι δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης παίζουν βρώμικα: ενώ ορισμένα μέσα ενημέρωσης τάσσονται με τους αντάρτες, παραλείποντας αναφορές για τις σφαγές των μαχητών σε βάρος πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης του Συριακού καθεστώτος συμπεριφέρονται ωσάν να μην υπάρχουν φωνές που διεκδικούν περισσότερες ελευθερίες και μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Η Συρία βρίσκεται εν μέσω μιας λαϊκής εξέγερσης κατά του Προέδρου Bashar al-Assad που ξέσπασε πριν από ένα χρόνο. Οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης υποβάλλουν καθημερινώς αναφορές για νεκρούς από συγκρούσεις με τον τακτικό στρατό. Αυτές οι αναφορές δεν μπορούν να επαληθευτούν καθώς το Συριακό κράτος παραμένει κλειστό για τους περισσότερους ξένους δημοσιογράφους. Παρόλαυτά, ο ΟΗΕ υπολογίζει ω πως 9.000 περίπου έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της σύγκρουσης. Οι Συριακές αρχές ισχυρίζονται από τη μεριά τους πως μάχονται ενάντια σε μια εξωτερικά κατευθυνόμενη εξέγερση, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 στρατιώτες.

Πηγή: RT