Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Χρυσή Αυγή – Παρόντες στα ραντεβού των νεοναζί

Νεοναζιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Αυγή, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Βερολίνο για την επέτειο της ήττας του Χίτλερ από τους συμμάχουςΠαράδοση έχει γίνει για τα μέλη της οργάνωσης η επίσκεψη σε Γερμανία και Ιταλία για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις ομοϊδεατών, ενώ το 2005 παρήλασαν στο πλευρό συναγωνιστών τους που την ίδια χρονιά δολοφόνησαν εν ψυχρώ Ελληνα μετανάστη επειδή νόμιζαν ότι είναι Τούρκος.

Φανατικοί υποστηρικτές του καθεστώτος της χούντας και νοσταλγοί των καθεστώτων του Χίτλερ και του Μουσολίνι, οι χρυσαυγίτες έχουν αναπτύξει «διεθνείς σχέσεις» με ομοϊδεάτες τους κυρίως από τη Γερμανία και την Ιταλία. Η νεοναζιστική οργάνωση έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία.

Η πιο συχνή επίσκεψη είναι αυτή στο Βερολίνο, όπου κάθε Μάιο νεοναζιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται για την επέτειο της ήττας του Χίτλερ. Το 2005 οι χρυσαυγίτες βρέθηκαν στο Βερολίνο μαζί με τους Γερμανούς νεοναζί του NPD, για το οποίο συζητούνταν στη Γερμανία μέχρι και η απαγόρευσή του.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς οι Γερμανοί συναγωνιστές της Χρυσής Αυγής, μέλη της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU (Εθνικοσοσιαλιστική Αντίσταση), παρακλάδι του NPD, δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Ελληνα μετανάστη Θ. Βουλγαρίδη.

Τουρκικές εφημερίδες σε δημοσιεύματά τους ανέφεραν ότι ο άτυχος Θ. Βουλγαρίδης πυροβολήθηκε επειδή ήταν μελαχρινός και έμοιαζε με Τούρκο. Ηταν ένα από τα 10 θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης, εκ των οποίων 6 Τούρκοι μετανάστες και μία Γερμανίδα αστυνομικός. Η «εθνικιστική» Χρυσή Αυγή ποτέ δεν αναφέρθηκε στη δολοφονία του Θ. Βουλγαρίδη.

Η συγγνώμη

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, ενώπιον των συγγενών των θυμάτων και 1.200 επίσημων προσκεκλημένων, πολιτικών, διπλωματών και ακαδημαϊκών, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων των νεοναζί εκ μέρους του γερμανικού κράτους. Εκανε λόγο για μια «επίθεση εναντίον της Γερμανίας», αλλά και για μια «ντροπή της Γερμανίας», που δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Τα ταξίδια της Χρυσής Αυγής στο εξωτερικό δεν σταματούν όμως μόνο στο Βερολίνο. Πέρυσι στις 13 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία της οργάνωσης συμμετείχε -μετά από πρόσκληση του γερμανικού NPD- σε πορεία μνήμης στη Δρέσδη «για τα θύματα των συμμαχικών βομβαρδισμών».

Οπως αναφέρεται στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της Χρυσής Αυγής, κατά τη διάρκεια της πορείας των νεοναζί στη Δρέσδη, τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των κτιρίων είχαν γεμίσει από πολίτες που φώναζαν: «Ναζί, ράους», δηλαδή «ναζί, φύγετε». Αλλά για τους νεοναζί η σύγκρουση με τους πολίτες είναι αναμενόμενη αφού όπως αναφέρουν οι θέσεις του εθνικοσοσιαλισμού, «μοίρα του επαναστάτη είναι η περιφρόνηση και ο διωγμός, έως ότου έλθει η στιγμή να δικαιωθεί από όλους».

Νίκος ΜιχαλολιάκοςΗ Χρυσή Αυγή συμμετείχε και σε εκδηλώσεις του φασιστικού κόμματος Forza Nuova (Νέα δύναμη) στην Ιταλία όπου ομιλητής ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Ο ιθύνων νους

Η πορεία της Χρυσής Αυγής και των νεοναζί στην Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης και δημοτικό σύμβουλο της Αθήνας, Ν. Μιχαλολιάκο. Σε ηλικία 16 ετών, το 1973, εντάχθηκε στο εθνικιστικό κόμμα της 4ης Αυγούστου που είχε ιδρύσει από το 1969 ο θεωρητικός του νεοφασισμού στην Ελλάδα, Κ. Πλεύρης.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος συνελήφθη το 1976 για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του δολοφονημένου από την «17 Νοέμβρη», βασανιστή της χούντας Ευ. Μάλλιου. Κατατάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις του στρατού μετά το τέλος των σπουδών του και όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, «καθαιρέθηκε από δόκιμος ανθυπολοχαγός για πολιτικούς λόγους από το μεταπολιτευτικό καθεστώς». Εχει συλληφθεί το 1978 και καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση ως μέλος ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης για κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Η έκδοση του περιοδικού της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε από τον Ν. Μιχαλολιάκο το 1980 και σταμάτησε το 1984 οπότε και αναλαμβάνει την ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ έπειτα από εντολή του πραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλου, όπως παραδέχεται με περηφάνια και ο ίδιος. Το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα – Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1985 αλλά ενεργοποιείται το 1993 συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Εκτοτε η Χρυσή Αυγή συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ενώ μέλη της έχουν καταδικαστεί για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Ελλήνων και ξένων πολιτών.

Εμμισθος της ΚΥΠ

Συνεργάτης της ΚΥΠ ήταν ο γενικός γραμματέας της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως αποκαλύπτει έγγραφο της Κρατικής, τότε, Υπηρεσίας Πληροφοριών που είδε το φως της δημοσιότητας το 1981. Η κωδική ονομασία του Ν. Μιχαλολιάκου ως συνεργάτη της ΚΥΠ είναι «ΑΣΤΥΑΝΑΞ» ενώ η μηνιαία αμοιβή του ανέρχεται σε 120.000 δραχμές.

Η ΔΡΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Στρατολογούν μαθητές και κυνηγούν τους μετανάστες

«Εναντίον όλων» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στα πανό της Χρυσής Αυγής στις πορείες – παρελάσεις που διοργανώνει συχνά πλέον σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Με «έδρα» της τον Αγ. Παντελεήμονα και την Πλατεία Αττικής, όπου αναλαμβάνουν δράσεις «εκκαθάρισης» της περιοχής από τους μετανάστες, αμέσως μετά την εκλογή του Ν. Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (ο συνδυασμός της Χρυσής Αυγής έλαβε ποσοστό 5,29% στις τελευταίες δημοτικές εκλογές), οι νοσταλγοί του ναζισμού και του χουντικού καθεστώτος κάνουν συνεχώς αισθητή την παρουσία τους.

Μοιράζουν φυλλάδια συγκροτώντας ομάδες δράσης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά, κυρίως, δεν χάνουν ευκαιρία να συγκρουστούν με ομάδες ακροαριστερών και να επιδοθούν σε κυνήγι μεταναστών. «Ανθρώπινα σκουπίδια» είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδουν σε μετανάστες και Αθίγγανους.

Στο δημοφιλές youtube.com αναρτούν πλέον βίντεο με επιθέσεις ομάδων χρυσαυγιτών σε μετανάστες μέχρι και βομβιστικές επιθέσεις σε στέκια ακροαριστερών. «Θα καίμε τις πρεζοφωλιές σας», αναφέρουν στα συνθήματά τους. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν το 2009 χρυσαυγίτες βρέθηκαν στο πλευρό των ΜΑΤ σε συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Αθήνας.

Εκθεση της κρατικής ασφάλειας για τη Χρυσή Αυγή που δημοσιοποιήθηκε το 2004 κάνει λόγο για μέλη της οργάνωσης που οπλοφορούν παράνομα προμηθευόμενοι όπλα από πολιτικούς και ότι διατηρούν σχέση και επαφή με απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς του στρατού.

Η οργάνωση έχει διεισδύσει και στα σχολεία, ενώ έχει συγκροτήσει οργανώσεις στις εργατικές περιοχές της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά. Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Παπαδήμου διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κοκκινιά όπου συμμετείχαν χιλιάδες μέλη και φίλοι της οργάνωσης.

Ενας από τους «ήρωες» της Χρυσής Αυγής είναι και ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως Περίανδρος που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για δολοφονική επίθεση εναντίον των φοιτητών Δ. Κουτσούρη και Ηλ. Φωτιάδη καθώς και του εκπαιδευτικού Γ. Καραμπαστσόλη το 2001Συμμετέχει ανελλιπώς στις εκδηλώσεις μίσους για την επέτειο της ήττας του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο Πόλεμο, την 29η Αυγούστου 1949. Ενας από τους «ήρωες» των χρυσαυγιτών είναι ο Ν. Ντερτιλής, στρατηγός της χούντας που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1975 για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

«Τιμή τιμή στον Νίκο Ντερτιλή» είναι το σύνθημα που ακούγεται στις εκδηλώσεις για τα Ιμια ή στις εκδηλώσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Λεωνίδα που διοργανώνει η Χρυσή Αυγή.

«Ηρωάς» της είναι και ο γνωστός Περίανδρος ή κατά κόσμον Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για δολοφονική επίθεση εναντίον των φοιτητών Δ. Κουτσούρη και Ηλ. Φωτιάδη καθώς και του εκπαιδευτικού Γ. Καραμπαστσόλη το 2001. Παραδόθηκε μετά 4 χρόνια που ήταν καταζητούμενος.

Πηγή: Έθνος