Αναδημοσίευση: Πώς μια πράξη συμπαράστασης εξελίσσεται σε κακούργημα

Σε κίνδυνο να τεθεί σε αργία, χάνοντας το εισόδημά του έως τέσσερα χρόνια, βρίσκεται ο Πέτρος Καπετανόπουλος, επειδή έκανε παρατήρηση σε άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ για κακομεταχείριση συλληφθέντοςΉταν Σάββατο 21 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα, όταν ο Πέτρος Καπετανόπουλος άκουσε φωνές στην γειτονιά του, στον Κολωνό. Μόλις είχε βάλει για ύπνο το μικρό παιδί του και είπε στην σύζυγό του ότι θα κατέβει να δει τι συμβαίνει. Κατεβαίνοντας είδε πέντε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει έναν μετανάστη, ενώ ένας εξ αυτών είχε το πόδι του πάνω στην κοιλιά του συλληφθέντα. «Γιατί το κάνετε αυτό; Τον συλλάβατε, δεν χρειάζεται βία», τους είπε. Τότε εκείνοι του εξήγησαν ότι δεν τον πατάνε και έκαναν βίαιη επίδειξη πατώντας με δύναμη ξανά τον μετανάστη. «Αυτό σημαίνει τον πατάμε», του είπαν. Ο ίδιος επανέλαβε ότι πρόκειται περί βασανισμού ήδη συλληφθέντος. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και ο ίδιος.

Ο εισαγγελέας του απέδωσε κατηγορίες για «αντίσταση κατά της αρχής», για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση», για «απόπειρα απόσπασης κρατουμένου» και για «απλή συνεργία σε ληστεία», κάτι που αποτελεί κακούργημα. Ο Πέτρος Καπετανόπουλος κινδυνεύει να μείνει μέχρι και τέσσερα χρόνια χωρίς εισόδημα καθώς είναι δημόσιος υπάλληλος, και αυτοδικαίως τίθεται σε αργία όταν έχει παραπεμφθεί για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου ο δικηγόρος του κ. Καπετανόπουλου παρουσίασε την νομική κατάσταση του πελάτη του, ενώ εκπρόσωποι από κόμματα, φορείς, συνδικάτα και οργανώσεις δήλωσαν αλληλεγγύη και υποστήριξη ενώ έκαναν λόγο για «ένα κράτος που θέλει να μην ενδιαφέρεται κανείς για τον πλησίον του».

Μνημόνιο & τεκμήριο αθωότητας

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος του Πέτρου Καπετανόπουλου, Κώστας Παπαδάκης, οι κατηγορίες εις βάρος του μπορούν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια. «Οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς. Βλέπουμε ότι ο συμπαραστάτης πλέον καλείται συνεργός», σχολιάζει ο ίδιος. Ο δικηγόρος παρουσίασε την πορεία της δικογραφίας εις βάρος του κ. Καπετανόπουλου. Αφού ο εισαγγελέας σχημάτισε τις κατηγορίες μεσολάβησε η ψήφιση του Μνημονίου 3. Βάσει των τροπολογιών που επέφερε το Μνημόνιο 3 εάν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει παραπεμφθεί σε δίκη για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως η απλή συνεργία σε ληστεία – την οποία είχε πραγματοποιήσει ο συλληφθείς μετανάστης – τίθεται σε αργία αυτοδικαίως. «Γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας στα δικαστήρια αυτό σημαίνει μέχρι και τέσσερα χρόνια στέρησης απολαβών, χωρίς να μπορεί να προσβάλλει με ένδικα μέσα αυτή την απόφαση, ενώ έχει καταπατηθεί το τεκμήριο της αθωότητας», εξηγεί ο Κώστας Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι ο μισθός του Πέτρου Καπετανόπουλου είναι ο μοναδικός που στηρίζει την οικογένειά του. «Αυτή την στιγμή πρώτος μας στόχος είναι να μην χάσει ο Πέτρος την δουλειά του», τόνισε ο δικηγόρος.

Εκτός του κράτους δικαίου

«Η ιστορία αυτή δεν έχει θέση μέσα σε ένα κράτος δικαίου», είπε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κατά τον ίδιο, το περιστατικό αυτό δείχνει την ματαίωση των αυτονόητων και των κεκτημένων για την σχέση κράτους και κοινωνίας. «Και το πιο σημαντικό είναι ότι ματαιώνονται από εκείνους που έχουν επιλεγεί για να διαφυλάσσουν το πολίτευμα», σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος.

Η Ελλάδα, κατά τον ίδιο, αρχίζει να συγκροτεί ένα κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή δικονομία για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο «αστυνομική βία». «Απέναντι σε ένα κράτος που δηλώνει υπέρμαχο του ρωμαϊκού δικαίου η απάντησή μας πρέπει να είναι αγώνας για ένα κράτος δικαίου και κανόνων», σχολίασε ο Δημήτρης Χριστόπουλος.

«Τον ξέρουμε τον Πέτρο»

«Ξέρουμε τον Πέτρο και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό για τον ίδιο», δήλωσε ο Γιώργος Μαρκάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, όπου είναι εγγεγραμμένος ο Πέτρος Καπετανόπουλος. «Επίορκοι δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά όλοι εμείς που αδρανούμε μπροστά σε καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετώπισε ο Πέτρος Καπετανόπουλος. Αυτά τα ιδανικά είναι που πρέπει να υπερασπίσουμε», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «Πέτρο θα είμαστε μαζί σου. Εμείς σε αθωώνουμε πανηγυρικά».

Η Δέσποινα Κουτσουμπά, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι «τα νέα πειθαρχικά συμβούλια με πρόσχημα τους επίορκους προσπαθεί να διώξει ή έστω να απειλήσει τους δημόσιους υπαλλήλους που συνδικαλίζονται ή έχουν κοινωνική δράση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε, δηλώνοντας ταυτόχρονα την στήριξη σύσσωμης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στον Πέτρο Καπετανόπουλο, ότι «η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστικό της αναλγησίας του κράτους. Βλέπουμε ότι πλέον όποιος βοηθά πρέπει να πατάσσεται».

Αδιαφορία για τον πλησίον

«Η λαϊκή συνέλευση Κολωνού ξέρει και στηρίζει τον Πέτρο απέναντι σε ένα κράτος που δεν θέλει κανέναν να ενδιαφέρεται για τον πλησίον του. Είμαστε απέναντι στον κανιβαλισμό που αρμόζει μόνο στους φασίστες και στο κεφάλαιο», είπε η Μέλπω Κορωναίου, που το 1995 είχε πέσει θύμα βαριάς αστυνομικής βίας σε διαδήλωση. Τότε ο θύτης ήταν ο πρώτος αστυνομικός που καταδικάστηκε στην μεταπολιτευτική περίοδο.

Η οργή των εργατολόγων

Ο Χρήστος Νικολιτσόπουλος εκπροσωπώντας την Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων, τόνισε ότι η περίπτωση Καπετανόπουλου αφορά όλη την κοινωνία. «Πρέπει εμείς να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η Ένωση είναι εξοργισμένη που τέτοια περιστατικά δεν καταγγέλλονται.

Αύξηση του αυταρχισμού

Την ταυτόχρονη αύξηση του αυταρχισμού και του εκφασισμού του κράτους με την αναίρεση των κοινωνικών δικαιωμάτων καταγγέλλει ο Δημήτρης Σαραφιανός, εκπροσωπώντας την Κεντρική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την λαίλαπα», σχολιάζει.

Πηγή: TVXS

Bookmark the permalink.