Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναδημοσίευση: Ημέρες ΥΕΝΕΔ στην ΕΡΤ3 – με εντολές Λιάτσου λογόκριναν ρεπόρτερ

Το περιστατικό σήμερα το πρωί έχει ως εξής: Η ΝΕΤ μεταδίδει ζωντανά την επίσκεψη Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη. Με εντολή του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιου Λιάτσου υπάρχει συνεχής ροή για όλα τα περιστατικά της επίσκεψης. Από το κεντρικό στούντιο της ΝΕΤ στην Αθήνα, ο δημοσιογράφος ρωτά ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 για το κλίμα που επικρατεί έξω από τον ναό του Α. Δημητρίου κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού. Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 αναφέρεται σε αστυνομικά μέτρα, σε αποδοκιμασίες και δυσαρέσκεια. Ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ σχολιάζει ότι τα αστυνομικά μέτρα καλώς υπάρχουν ώστε να μην γίνουν επεισόδια. Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 απαντά με φυσικότητα ότι και οι πολιτικοί έχουν ευθύνες και… ας πρόσεχαν.

Αυτή η «στιχομυθία» στον αέρα προφανώς ενοχλεί κάποιους και ειδικά τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης Αιμίλιο Λιάτσο ο οποίος έχει κατέβει στο κοντρόλ και παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την κάλυψη των γεγονότων. Η παρουσία του στο στούντιο αποσκοπεί στο να περάσει προς τα έξω η εικόνα μίας ανέμελης εορταστικής πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Θεσσαλονίκη, που δεν σκιάζεται από καμία φοβέρα και δυσαρέσκεια πολιτών που βιώνουν την μνημονιακή κατάρα της κατοχικής κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη. Κάθε παρατράγουδο πρέπει να κοπεί ακόμα και στον αέρα.

Η παράτολμη παρατήρηση του ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 προφανώς ενοχλεί τον γενικό δερβέναγα ενημέρωσης Λιάτσο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ακολουθεί τηλεφώνημα στα κεντρικά της ΕΡΤ3 και ζητείται η παρέμβαση των Μπλιάτκα και Τσίμπα διευθυντικών στελεχών του καναλιού. Μαθαίνουμε ότι ο μηχανισμός πρόληψης τίθεται άμεσα σε κίνηση: ο ρεπόρτερ απομακρύνεται από το πρόγραμμα ζωντανής μετάδοσης και αποκλείεται και από τον σχεδιασμό που υπάρχει για την κάλυψη των γεγονότων του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου. Η παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο είναι άμεση και απροκάλυπτη. Η ενημέρωση της ΕΡΤ δεν κινδυνεύει και κηλιδωθεί από άλλες ενοχλητικές παρατηρήσεις. Το προφίλ του ατσαλάκωτου πρωθυπουργού διεσώθη. Δεν πα να φωνάζει το πόπολο έξω από τον Αι Δημήτρη. Μήπως θα σηκωθεί ο άγιος να σκοτώσει το θεριό;

Ανάλογο κλίμα λογοκρισίας επικρατεί σε όλη την ΕΡΤ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ γενική συνέλευση εργαζομένων και ένα από τα θέματα που τέθηκε και συζητήθηκε ήταν η διαρκής παρέμβαση των διορισμένων από την κυβέρνηση διευθυντών στο έργο των δημοσιογράφων. Επιχειρείται να επιβληθεί ένα καθεστώς άμεσης λογοκρισίας με διαρκείς παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Η «εξορία» Αρβανίτη είναι ενδεικτικό παράδειγμα. Ο λόγος από εδώ και πέρα ανήκει στα αρμόδια όργανα των Ενώσεων Συντακτών που πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα. Τι θα πράξουν η ΕΣΗΕΜΘ και η ΕΣΗΕΑ; Για το συγκεκριμένο περιστατικό:

ΆΜΕΣΑ πρέπει να ανακληθεί η απόφαση απομάκρυνσης και ο συνάδελφος να επανέλθει στα καθήκοντα του. Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ πρέπει να παρέμβει άμεσα και να προστατεύσει την ελεύθερη έκφραση και τα εργασιακά δικαιώματα του συναδέλφου. Καμία ανοχή σε φαινόμενα λογοκρισίας.

Φτάνει πια. Αυτή η κατάντια δεν αντέχεται. Το σύστημα προπαγάνδας των τροικανών δοσίλογων της πασοκοδεξιάς με ροζ ανταύγειες συγκυβέρνησης δεν ανέχεται ρωγμές ούτε καν την ίδια την πραγματικότητα. Αυτή πρέπει να φιλτραριστεί και να ομογενοποιηθεί και να σερβιριστεί με άψογο και στείρο επαγγελματικό ύφος. Ούτε βλέφαρο. Όλοι ακίνητοι σε στάση προσοχής. Ο νεοναζί Καιάδας του «εγέρθητο» δεν είναι το παράδοξο, είναι πλέον ο κανόνας. Άλλωστε οι πάτρωνες των νεοναζί είναι αυτοί που συνθέτουν το παραδοσιακό πλέγμα διαπλοκής και εκμετάλλευσης της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι ο ναζιστικός τσαρλατανισμός του εγέρθητο δεν φαντάζει απόκοσμος αν συσχετισθεί με το καρακιτς του ξέφρενου φαν της Βίσση γενικού διευθυντή ενημέρωσης Λιάτσου. Ο γουδου ενημέρωσης της ΕΡΤ μαθαίνουμε έχει αναλάβει προσωπικά να «καθαρίσει» το τοπίο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση από τους ενοχλητικούς και απείθαρχους δημοσιογράφους και τεχνικούς που θεωρούν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανήκει στο λαό που την πληρώνει και όχι στους μερκελιστές σφογγοκωλάριους της τρόικας.

Στη Βουλή

Διαβάστε στη συνέχεια και ένα απόσπασμα από σχετική με την ΕΡΤ ερώτηση στη Βουλή. Ρωτά ο Ν. Βούτσης του ΣΥΡΙΖΑ και απαντά ο υπουργός προπαγάνδας Σ. Κεδίκογλου…

25.10.2012 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΕΡΤ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ο τίτλος της ερώτησης είναι ότι έχουν προκληθεί φαινόμενα χειραγώγησης, αναξιοκρατίας και γενικευμένης απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τα σύννεφα πάνω από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι πολύ πυκνά, την ίδια ώρα που λόγω της κρίσης και λόγω της κρίσης ιδιαίτερα στο χώρο του Τύπου και λόγω των πολύ μεγάλων προβλημάτων που έχει ο λαός μας και που θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ενημερώνεται, μια εποχή στην οποία η ΕΡΤ θα μπορούσε και θα έπρεπε και πρέπει να δώσει τις καλύτερες εξετάσεις, είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ η ΕΡΤ να είναι ο φάρος της ενημέρωσης και της πληροφόρησης του κόσμου.

Αντ’ αυτού, υπάρχουν φαινόμενα που οδηγούν στην απαξίωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ, στο άνοιγμα του πεδίου για τους ιδιωτικούς σταθμούς μέσα από διαδικασίες ελέγχου, χειραγώγησης, μέσα από σπατάλες και από αναξιοκρατία.

Καταθέτω στα Πρακτικά πίνακα όπου καταγράφεται ότι –με ημερομηνίες από 10 Αυγούστου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, μέσα σε σαράντα μέρες- έγιναν προσλήψεις είκοσι οκτώ υπαλλήλων ως προσωπικό ειδικό θέσεων και ως ειδικών συμβουλίων, με κόστος μισθολογίου 83.000 ευρώ ανά μήνα –ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο– την ίδια ώρα που εκατοντάδες –ήδη τριακόσιοι πενήντα- συμβασιούχοι της ΕΡΤ εξεδιώχθησαν και παραμένουν χωρίς εργασία, χωρίς επί της ουσίας να αξιοποιείται το εξαιρετικό δυναμικό της ΕΡΤ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Βούτσης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Επίσης, έχει ξεκινήσει στο ραδιόφωνο και μπορεί να επεκταθεί και στην τηλεόραση ξανά το παιχνίδι –επιτρέψτε μου την έκφραση- των εξωτερικών παραγωγών. Έχουμε ακόμη τα στοιχεία των συμβάσεων και άρα με αυτή τη μέθοδο οδηγούμαστε σε μία χειραγώγηση, η οποία δυστυχώς φαίνεται κάθε μέρα και περισσότερο και στο δελτίο ειδήσεων για το τι αναφέρεται από τις κινητοποιήσεις του κόσμου και από τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση που υπάρχει γύρω από τις μνημονιακές πολιτικές.

Στη δευτερολογία μου θα είμαι και πιο αναλυτικός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου για τρία λεπτά.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Αγαπητέ κύριε Βούτση, ειλικρινά ώρες-ώρες αναρωτιέμαι αν βλέπουμε την ίδια τηλεόραση. Όλως τυχαίως χθες το μεσημέρι την ώρα που προετοιμαζόμουν για να σας απαντήσω έβλεπα ΝΕΤ. Είχε ένα πολύωρο αφιέρωμα στο ΕΑΜ. Αυτή –φαντάζομαι- είναι η χειραγώγηση, την οποία καταγγέλλετε;

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, οι περισσότεροι από αυτούς τους είκοσι οκτώ που αναφέρατε είναι οι επιτυχόντες τεχνικοί του διαγωνισμού του περασμένου Φεβρουαρίου. Θέλατε να μην τους πάρουμε;

Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές παραγωγές: Οι περισσότερες ήταν υποχρεώσεις της προηγούμενης Διοίκησης. Ήμασταν υποχρεωμένοι να τις δεχθούμε. Τις περισσότερες δεν θα τις ανανεώσουμε, ενώ σε όλες υπάρχει δραστική περικοπή προϋπολογισμού.

Ας τα πιάσουμε, όμως, ένα – ένα, γιατί έχετε θέσει πολλά ζητήματα, κύριε Βούτση, τα οποία χρήζουν απάντησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος. Θα προσπαθήσω, όμως, να σας απαντήσω όσο γίνεται πληρέστερα.

Στο ερώτημά σας σχετικά με το αν πρόκειται να λάβουμε -και ποια- μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας, την αναβάθμιση και αξιοποίηση του άξιου δυναμικού της ΕΡΤ Α.Ε., να σας απαντήσω ότι το δυναμικό της ΕΡΤ προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε ανάλογα με τις ικανότητες και τις δυνατότητές του.

Ωστόσο, κύριε Βούτση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βάσει της συλλογικής σύμβασης της ΠΟΣΠΕΡΤ με τις τότε διοικήσεις της ΕΡΤ, συμφωνήθηκε από κοινού σε έναν κανονισμό σε ποιες θέσεις και με ποιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν υπάλληλοι από το δημόσιο Οργανισμό και ποιες είναι οι θέσεις που μπορεί να διεκδικήσει η ελεύθερη αγορά.

Επομένως, δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι με τις θέσεις που τοποθετήσαμε από την ελεύθερη αγορά, παραγκωνίσαμε ή αδικήσαμε μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας: Ήδη η Διοίκηση της ΕΡΤ, με γνώμονα το σχέδιο που είχε προεκλογικά ανακοινώσει η σημερινή Κυβέρνηση, κάνει προσπάθειες για να αναδείξει την κρατική ραδιοτηλεόραση σε πρωταρχικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Πληροφοριακά να σας αναφέρω ότι στις 9 Οκτωβρίου η ΝΕΤ ήταν πρώτη σε τηλεθέαση με 18,9%, δεύτερος ο ΑΝΤ1 με 16% και τρίτο το MEGA με 14,7%.

Θέλουμε να λειτουργήσει η ΕΡΤ σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ΕΡΤ πρέπει να έχει όχι απλώς διττό, αλλά τριπλό σκοπό. Πέρα από τον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της, μπορεί να παίξει κι έναν αναπτυξιακό ρόλο, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα: Ήδη, όπως σας προανέφερα, για τη μείωση των εξόδων στα προγράμματα χρησιμοποιεί και ενισχύει τις εσωτερικές παραγωγές της –δεν σας έχουν πληροφορήσει σωστά- με λιγότερο κόστος, ενώ έχει ελαχιστοποιήσει τις εξωτερικές παραγωγές.

Στα επιμέρους ερωτήματά σας για το δελτίο ειδήσεων: Θα έλεγα ότι μάλλον αδικείτε τους συναδέλφους δημοσιογράφους. Μιλάτε ευθέως για χειραγώγηση του ενημερωτικού και ειδησεογραφικού τομέα; Πού την έχετε διακρίνει, κύριε Βούτση; Διότι εγώ γίνομαι δέκτης αντίθετων παραπόνων.

Σε όλες τις εκπομπές πολιτικού περιεχομένου τηρούνται απόλυτα οι κανόνες δεοντολογίας. Καλούνται εκπρόσωποι από όλα τα δημοκρατικά κόμματα και παρατηρείται ισορροπία στα θέματα που προβάλλονται στα δελτία ειδήσεων. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που οι επιλογές έγιναν με καθαρά δημοσιογραφικά κριτήρια, και όχι με κομματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις σε δύο μήνες οι Έλληνες εμπιστεύονται τη δημόσια τηλεόραση σε όλα τα μεγάλα γεγονότα.

Και αυτό δεν το λέμε εμείς, κύριε Βούτση. Το λένε οι αριθμοί.

Περισσότερα στη δευτερολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Βούτσης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Όσο για τα κομματικά κριτήρια, κύριε Υπουργέ, είναι τρικομματικά κριτήρια. Είναι αδιάψευστο γεγονός το πώς έγιναν όλες οι τοποθετήσεις σε όλη την πυραμίδα με ένα «παζάρι» ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις τις κομματικές της σημερινής συγκυβέρνησης.

Δεύτερον, οι προσλήψεις, με συγχωρείτε, δεν είναι τεχνικών. Είναι γραμματέων -τρεις γραμματείς ανά Διευθυντή και ανά Γενικό Διευθυντή- με μισθούς που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα. Είναι παραγωγών και άλλων συνταξιούχων ή μη συνταξιούχων, οι οποίοι παίρνουν μισθούς από 3.000 έως 5.000 ευρώ το μήνα. Δείτε τη σχετική λίστα. Είμαι σίγουρος ότι είναι σε γνώση σας.

Αυτό είναι σαφέστατα μία γροθιά στο στομάχι καθενός που ζει αυτό που ζούμε σήμερα ως χώρα, αλλά, αν θέλετε, και του άξιου προσωπικού –κι εσείς το παραδεχθήκατε- που υπάρχει μέσα στην ΕΡΤ.

Όταν, μάλιστα, βρισκόμαστε επί θύραις τώρα το Νοέμβρη και ύστερα το Φλεβάρη, στην πιθανότητα, στη διακινδύνευση για απόλυση εξήντα συμβασιούχων δημοσιογράφων, αλλά και άλλων, δεν είναι δυνατόν να προχωράτε σε συμβάσεις οι οποίες είναι ανανεούμενες ανά έτος, χωρίς κανένα εμπόδιο, να προχωράτε, δηλαδή, στα περίφημα προσωπικά ειδικών θέσεων και σε ειδικούς συμβούλους.

Είναι φανερό ότι εκεί μέσα διαμορφώνεται, με βάση την πάγια αντίληψη περί ελεγχόμενου στρατού και διευκολύνσεων των διευθυνόντων, αυτή η κατάσταση.

Ακόμα, αν θέλετε, και για τις αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου. Ήμασταν παρόντες κι εσείς κι εγώ όταν εγκρίθηκε η Διεύθυνση της ΕΡΤ σήμερα. Αν θυμάστε, είχαν πει πως ήταν χωρίς αμοιβές. Θα παρακαλούσα να έρθει η λίστα με τις αμοιβές τις οποίες παίρνουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, αν το έχετε υπόψη σας.

Περί των δελτίων ειδήσεων και για την ένσταση ή κατηγορία –πάρτε το όπως θέλετε- περί χειραγώγησης:

Κύριε Υπουργέ, στην Ελλάδα συμβαίνουν λαϊκές κινητοποιήσεις από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα. Και μόνο η παρουσίαση, η άκρως αρνητική, η μεροληπτική αυτών των κινητοποιήσεων του λαού καθημερινά μέσα από τα δελτία ειδήσεων, όπου κυριολεκτικά συναγωνίζονται το επίπεδο του πώς δίνουν ή μάλλον του πώς δεν δίνουν αυτές τις κινητοποιήσεις τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα, είναι στοιχείο ατράνταχτο για το τι συμβαίνει. Και σας το λέμε κοιτάζοντας προς το μέλλον. Δεν κοιτάζω προς το παρελθόν.

Σε μία, δύο εβδομάδες θα έχουμε τη συζήτηση για τα μέτρα. Δηλαδή, ο λαός θα βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις θα είναι σε όλα τα επίπεδα. Το να αποκρύπτεται αυτή η διάσταση και να μπαίνουμε σε μία φιλολογική συζήτηση, θεωρητική, επί της οικονομίας με την κλήση διαφόρων καθηγητών, ποσώς, βέβαια, ανταποκρίνεται στην ελάχιστη αντικειμενικότητα και στην κρισιμότητα των προβλημάτων που ζει τώρα η χώρα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε πως είναι ανοικτό το θέμα –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- της διαμόρφωσης μιας άλλης στρατηγικής και μιας άλλης πολιτικής που θα στηρίζεται στο άξιο δυναμικό των δημοσιογράφων και των τεχνικών της ΕΡΤ, που πραγματικά θα φύγει από τον πειρασμό της κλειστής κομματικής χειραγώγησης για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και θα γίνει το απάγκιο για τον Έλληνα πολίτη, τον απλό Έλληνα πολίτη, που θέλει σήμερα μέσα από την ενημέρωση να δει αν υπάρχει φως και χαραμάδα στα μαύρα μαντάτα και τις συνέπειες που υφίσταται από τις αντικοινωνικές πολιτικές.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Κύριε Βούτση, μάλλον σε λάθος άνθρωπο μιλάτε. Αν μιλάτε για διωγμούς δημοσιογράφων, καλύτερα κοιτάξτε μεταξύ των συντρόφων σας και ιδιαίτερα των νεοφώτιστων συντρόφων σας. Και θα δείτε πότε έγιναν διωγμοί δημοσιογράφων, με πολιτικά κριτήρια, από την ΕΡΤ.

Στις δικές μας ημέρες δεν έχει γίνει το παραμικρό. Και να σας πω κάτι; Είμαι σίγουρος ότι αν ήσασταν στη δική μου θέση, ορισμένα ανοίκεια σχόλια παρουσιαστών της ΕΡΤ για την Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά, δεν θα τα δεχόσασταν. Εμείς, όμως, τα δεχόμαστε εν ονόματι του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Διότι είμαστε γνήσια φιλελεύθεροι.

Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό δρόμο της ΕΡΤ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Ήταν στις διοικήσεις της ΕΡΤ προσφάτως σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Συγνώμη, κύριε Βούτση. Εσείς μιλήσατε. Είναι σειρά μου να μιλήσω. Μπορώ να σας στείλω αποσπάσματα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει διαλογική συζήτηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Με συγχωρείτε. Εγώ φταίω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Πείτε την άποψή σας.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, αλλά μερικά πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους.

Θα σας στείλω αποσπάσματα από σχόλια παρουσιαστών…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Μπορείτε να τα πείτε, απευθυνόμενος προς το Σώμα και προς το Προεδρείο.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Σωστά, κύριε Πρόεδρε.

Θα καταθέσω, λοιπόν, στα Πρακτικά της Βουλής αποσπάσματα που δείχνουν όχι απλώς την ελευθερία, αλλά την ελευθεροστομία έως και την ελευθεριότητα που επιτρέπεται σε παρουσιαστές. Γιατί πραγματικά πιστεύουμε στον πλουραλισμό. Ακόμα κι όταν δεν συμφωνούμε με κάποιον, έχει το δικαίωμα να τα λέει. Και δεν έχει στερηθεί ποτέ το Βήμα κανένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κανένα στέλεχος προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έχει εξαφανιστεί ποτέ ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Αυτά να τα εκτιμάτε, κύριε Βούτση.

Τώρα, με ευχαριστεί το γεγονός ότι ασχολείστε και προβληματίζεστε για τα δρώμενα στην ΕΡΤ.

Με στενοχωρεί, όμως, το γεγονός ότι και εσείς, όπως και ο συνάδελφός σας, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, σε προηγούμενη ερώτηση δεν έχετε κάνει ούτε μία πρόταση. Έχω απευθύνει δημόσια πρόσκληση και ανανεώνω την πρόσκληση, γιατί σε πολύ σύντομο διάστημα πρέπει να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή. Έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε κανόνες, επιτέλους, ένα σαφές νομικό πλαίσιο στη λειτουργία του τηλεοπτικού τοπίου. Ελάτε να το κάνουμε μαζί, ελάτε να κάνουμε ένα σταθερό πλαίσιο με ορίζοντα εικοσαετίας. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση.

Σε όλα τα άλλα δεν ξέρω τι να σας πω. Θα σας στείλω και κάποια άλλα σχόλια. Έχω δεχθεί επιθέσεις ότι φτιάχνω γαλάζια ΥΕΝΕΔ, από τη μια μεριά και ότι διώκω τους Δεξιούς από τη ΝΕΤ.

Κύριε Βούτση, όταν δέχομαι τέτοιες επιθέσεις, είμαι βέβαιος ότι κάνω καλά τη δουλειά μου.

Πηγή: Ασύνταχτος Τύπος