Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο

Αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ διεξάγεται στην Ανατολική ΜεσόγειοΣε εξέλιξη βρίσκεται η ετήσια τριμερής στρατιωτική άσκηση “Noble Dina 2012” στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία μετέχουν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η άσκηση ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου από τη Σούδα της Κρήτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου στο ισραηλινό λιμάνι της Haifa, περνώντας νότια των ακτών της Τουρκίας, κοντά στο Καστελλόριζο, και της Κύπρου. 

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τέλεση της ετήσιας αεροναυτικής άσκησης υπό τη νέα ονομασία “Noble Dina”, αλλαγή που σηματοδοτήθηκε από την αντικατάσταση της Τουρκίας ως τρίτου εταίρου από την Ελλάδα, καθώς από το 1998 μέχρι και το 2009 η άσκηση διεξαγόταν μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Τουρκίας και έφερε την ονομασία “Reliant Mermaid”. Μετά την επιδείνωση, όμως, των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και την απόφαση τερματισμού της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan, η τριμερής άσκηση τερματίστηκε. Την θέση της Τουρκίας ανέλαβε η Ελλάδα το 2011 όταν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη κοινή άσκηση με το Ισραηλινό ναυτικό και τον 6ο στόλο των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, την ανανεωμένη “Noble Dina”. 

Φέτος η Ελλάδα μετέχει με μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και F16 της ελληνικής ΠΑ. Η άσκηση περιλαμβάνει σενάρια ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, αεροπορικής απαγόρευσης, προσβολής επιφανείας και προστασίας θαλάσσιων ενεργειακών εγκαταστάσεων, με τις δυνάμεις προσβολής να εξομοιώνουν χαρακτηριστικά των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η αλλαγή της σύστασης των δυνάμεων συνοδεύτηκε έτσι κι από αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς επί συμμετοχής της Τουρκίας η άσκηση αφορούσε κυρίως ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Αυτή η σύζευξη των οικονομικών, στρατιωτικών όρων στα σενάρια της άσκησης αποτυπώνει και τους αναπτυσσόμενους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα να διαπραγματεύονται τη συγκρότηση ενός νέου ισχυρού ενεργειακού άξονα με ανάλογη πολιτική επιρροή, ικανού να αντιπαρατεθεί και στην επιθετικότητα της Τουρκίας, εξισορροπώντας τουλάχιστον εν μέρει τη στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ με τη γείτονα.

Το μήνυμα προς την Τουρκία θα ήταν ισχυρότερο εάν κατά το πρόσφατο διήμερο συνέδριο του Economist (28-29 Μαρτίου) στην Αθήνα είχε υπογραφεί και η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσδοκία που κατά κάποιες εκτιμήσεις είχε ορίσει και τη σκόπιμα πρόωρη έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων, που κατά κανόνα διεξάγονταν τον Απρίλιο, ώστε να συμπέσουν με την υπογραφή της συνθήκης. Αντ’ αυτού υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.